Stuber Andrea

No, megállj csak!

Piroska és a farkas

színikritika

spirituszonline.hu  2023.V.6.

 

No, megállj csak!

Piroska és a farkas

Compagnia La Luna nel Letto, Patchwork fesztivál

 

A színházi olimpia eseményei között körültekintően és szép átgondoltsággal szervezettek a gyermek-, ifjúsági színházi és bábszínházi programok. Ezen belül külön érdeme a Kolibri Színháznak az általa létrehozott fesztiválsorozat, amelynek csak első része volt a Győri Nemzeti Színházban lezajlott, egyhetes nemzetközi Patchwork fesztivál. Májusban követi majd a Playon! Budapest nemzetközi ifjúsági színházi fesztivál, amelynek négy napja alatt berlini, dortmundi, milánói, krakkói, linzi és yorki társulatok lépnek fel a Kolibri Színházban és az Eötvös10-ben. A harmadik szakaszra júniusban kerül sor, ekkor a legkisebb korosztálynak való előadások láthatóak majd. Svéd, belga, holland, olasz, dán színházak a meghívottak.

A Patchwork fesztivál első napján lépett fel a nagyszínpadon a Compagnia La Luna nel Letto. Ruvo de Pugliából érkeztek – körülbelül az olasz csizma bokájánál található, ősidők óta lakott település –, ahol 2002-ben alapították meg a magyarul Hold az ágyban nevű színházukat. Első bemutatójukként a Csipkerózsikát tűzték műsorra, amely előadás azóta is klasszikusuknak számít. Győrbe a Piroska és a farkas című, szöveg nélküli táncjátékkal jöttek, amely a születése óta eltelt öt évben hetven előadást és fesztiválsikereket ért meg.

 A Piroska és a farkas egyike a legrégebbi meséknek. Évszázadok óta riogatja és fenyegeti a gyermekeket nagyanyaelvesztéssel és farkas általi felfalattatással, annak nyomatékosítására, hogy a szülőnek való szófogadás elengedhetetlen. A történet szinte mindenre alkalmas, horrorfilm-alapanyagnak éppúgy beválhat, mint videójátéknak. Miért ne lenne jó olyan táncelőadáshoz, amelynek főszereplője egy antropomorf farkas, aki idill után vágyakozik? Az idillt, avagy az ideált egy vörös hajú lány testesíti meg, aki merész vonalú piros ruhát visel, úgyhogy nyugodtan nevezhetjük Piroskának.

Az előadás elején egy magas, vékony, ruganyos, fekete öltönyös, szakállas férfit látunk. Érdekes formájú a kopasz feje. Szöges végű piros rózsát tart a kezében, s farkas voltát akkor ismerjük fel, amikor csatlakozik hozzá három farkastársa: szürke meg fekete bundásak, loncsos hajúak, csatakosak. Igen dinamikus közös jelenetében a négy szereplő eljárja a farkasok erőteljes táncát. A főhős, az öltönyös farkas (Marco Curci), úgy táncol, úgy mozog, sőt úgy piruettezik, mintha korcsolya lenne a lábán, pedig nincs. De a virtuóz mozgása még nem minden: a magányos lelkét is kiteszi ennek a bizonytalan egzisztenciájú alaknak, aki szépen udvarol ugyan, de amikor pillanatnyilag jó ötletnek tűnik, akkor azért csak megeszi a nagymamát is, Piroskát is. (Megjegyzem, Agárdy Gábortól láttam utoljára ennyire és ilyen sokszor nyelvet nyújtogatni.)

A farkascimborák egyébként alakváltó színészek, akik bárányokat és vadászokat is játszanak, ha kell. A három juh megjelenése felcsigázza az éhes farkast, s hozzávetőleg olyan üldözéses jelenet következik, mint amilyet az Animal Planeten lehet látni, amikor a vadon élő állatok táplálékláncát dokumentálják felvételekkel. Hanem amint farkasunk megpillantja Piroskát, még a bárányzsákmány is kiesik a szájából. Innen datálhatjuk a farkas váratlan gyengéd érzéseit a vetített erdőben csodálkozó szemekkel bóklászó lány iránt.

Az üldözéses jelenet pandant-ja is eljön hamarosan: három vadász veti magát a farkas után, aki olyan elánnal menekül, hogy kiugrik a nézőtér széksoraira, és a széktámlákon halad előre (mint Jaguár apó Karl Maynál), vagyis hátra, majd fejest ugrik a gyerekek közé, kézenállásba. Mindazonáltal nem ússza meg, hogy a vadászok az extra kaliberű puskáikkal el ne találják. Alig akarjuk elhinni, épp aktuálisan, de ezek a vadászok is ezt teszik: kilövik a farkast. A színész nagy, vörös kendőt lobogtatva jelzi elfolyó vérét, de szerencsére túléli, és folytathatja lendületes táncos üzelmeit. Támad egy ajtó a szín közepén, s máris mehet nagymamászni.

A végén persze minden jóra fordul, a nagymama is előkerül a bendőből – illetve a nagyméretű hálóingből, amit a farkas magára vett álcázásul –, és valószínűleg mindenki boldog lesz, bár erre már nem emlékszem pontosan a mese végéből.

 

Piroska és a farkas (A Compagnia La Luna nel Letto koprodukciós előadása a Tatri di BARI és a Cooperatíva Crest közreműködésével, az Artinscena tánciskola támogatásával)

Szereplők: Claudia Cavalli, Marco Curci, Erica di Carlo, Francesco Lacatena, Roberto Vitelli

Koreográfus: Vito Cassano

Rendező, dramaturg, díszlet és fénytervező: Michelangelo Campanale

Győri Nemzeti Színház, Patchwork fesztivál, 2023. április 17.

 

Stuber Andrea