Stuber Andrea

Elég mackó

Medveálom medveszárnyon

színikritika

spirituszonline.hu  2023.II!.18.

 

Elég mackó

Medveálom madárszárnyon

Jurányi Ház, Pagony Kiadó

 

A Jurányi Ház és a Pagony Kiadó Mese habbal! című mesesorozatának van egy személyes vonása – amitől már-már atelier-hangulata is –: a produkciókat színházi alkotó párok, családok, színészszülők hozzák létre. Némely esetben a bemutatón tanúi lehetünk, hogy az apró nézők közül a játszókhoz tartozó kisgyerek oda is totyog a „színpadra”, ami okvetlenül kedves pillanat.

A legújabb Mese habbal-premier Kárpáti Pál színész és társai – Veronika Keresztesová tervező, Zsigó Anna dramaturg és Szabó Sipos Ágoston zenész nevéhez fűződik. Tandori Dezső Medveálom madárszárnyon című kötetét választották alapanyagul, tehát bizonyos értelemben eleve nyert ügyük van. Ha a felnőttszínházban a kiskutya meg a kisgyerek fellépte garantálja a sikert, akkor a gyerekszínházban hasonló megbízható örömforrást jelenthet a gyerekközönség számára mackók szerepeltetése. A felnőtteknek pedig bízvást kedvükre lehet tenni Tandorival – már amelyiknek a mackó nem elég.

Ha Tandori, akkor persze nemcsak medvék várhatók, hanem verebek is. („…talán ebben a parkban újra / Medvék s madarak útja / találkozik…! Várjunk rá – tavaszig.”) Valóban, az előadás legszebb tárgya, tárgyanimációs alanya egy textilmadár – Szpéró lesz az – színes, repkedő szárnyakkal. Veronika Keresztesová a jókora veréb „hóna alá nyúl”, és szaladgál vele a párnákon ülő nézőcskék között. Egy kislánynak a fejére száll le, egy kisfiúnak az orrához biccenti a csőrt, s lányos lenge báját madarastul kiterjeszti a teljes publikumra.

A színpadi terület és a nézőtér fölé nagy zöld leplet függesztettek, amelyről láncra fűzött, elsárgult falevelek lógnak le, helyenként csengettyűbojtokkal a végükön. Az előadás színvilága – beleértve a könnyed otthoniassággal felöltözött szereplőket is – az őszt idézi meg: fakó sárgák, pasztelles barnák, zöldek. A csengő-bongó falevélláncok kiveszik a részüket a Szabó Sipos Ágoston vezérelte zenei kíséretből – az élőben szóló muzsika fontos pozitívuma a produkciónak. A prózában – vagyis megzenésítés nélkül – elhangzó verseket Kárpáti Pál mondja el, aki bottal közlekedő, mégis virgonc öregemberként áll elénk. Legalábbis azt hiszem. Mindenesetre gyengéden mesél mackókról, verebekről, akárha kisgyereket akarna elaltatni, vagy medvét téli álomra biztatni. Természetesen van kötött sapkája (á la Tandori), és a kis számú játékötletek egyike az a megkapó pillanat, amikor kötött sapkájában mint hajóban úsztat egy mackót. Kárpáti Pál kedves színpadi személynek mutatkozik, miközben a versmondása kicsit úgy hat, mintha a hangja, a beszéde valamiképpen belészorult volna.

A játéktérben díszlet gyanánt egyetlen jókora, támlás fapad szolgál. Kellően magasra helyezték az ülőfelületét, láblógázó magasságra, tehát minden szereplő a lábát lóbálhatja, amikor elhelyezkedik rajta. A lányok ritmusra különböző kis vászonmackókat táncoltatnak a támla tetején. Később innen-onnan előkerülnek – szatyorból, fal mellől – különböző plüssállatok, amelyek a félórás előadás végére teljes egészében elfoglalják a padot. A támlára jó előre mackót rajzolt valaki fekete filctollal. A pad egyik lábának árnyékában egy kis játékbusz rejtőzik (ha jól láttam), és picit nyugtalanít a sorsa, mert sem vers, sem pillantás, sem mozdulat nem jutott neki.

Az ősz érkezése programbejelentésként fogható fel, hiszen a játék ott kezdődik, akkor, amikor „a nyárból marad a lekvár”. A vége pedig az, hogy a medvék felkészültek a télre. „S ha megkérdezzük a medvéket, / hogy sikerült ez ilyen jól, / azt felelik: ’Ugye, az a lényeg, / hogy a medve mindig GONDOL...’ / Ebből az okos: érthet.”

De valójában mégsem ez a vége, hiszen a Medveálom madárszárnyon-előadás befejeztével a nézők rövid úton a szomszéd teremben találhatják magukat, ahol nemcsak medveközpontú évszakmutató karórát csinálhatnak maguknak kartonból, hanem számos egyszerű, de jól kitalált, kreatív játékot játszhatnak Bodó Anna kézművesműhelyében. Például tojástartó kartonokból és színesre festett spatulákból összeállított színpárosítót, térbeli, textilzsákocskás amőbát vagy almahorgászatot. Csupa vasárnap délelőtti csuda.

Tandori Dezső: Medveálom medveszárnyon, Mese habbal! sorozat (Pagony Kiadó, Jurányi Ház)

Alkotók: Veronika Keresztesová és Kárpáti Pál, Zsigó Anna és Szabó Sipos Ágoston

Jurányi Ház, 2023. március 5. kb. 90 néző

Stuber Andrea