Stuber Andrea

Amit a kút mélye rejt

Ciróka-maróka

színikritika

spirituszonline.hu  2023.XI.25.

 

Amit a kút mélye rejt

Ciróka-maróka

Harlekin Bábszínház

 

Az egri Harlekin Bábszínház Ciróka-maróka-előadásának kijelölt játéktere olyan benyomást kelt az Angyalföldi Gyermek- és Ifjúsági Ház tágas, barátságos termében, mintha egy szobaverzióra stilizált, napsütötte kertet látnánk. (A díszletet és a bábokat Török Ágnes tervezte.) Csupa sárga, piros, narancsszín adja a melegség, lágyság érzetét. Középen puhának tetsző párnás elemekből épült kerek kút áll. Amikor a 0-3 év közötti nézők megérkeznek, mászós-mászkálós közlekedési módszerüknek megfelelően becserkészik a színpad szerepét betöltő területet is. A kút belsejébe ők maguk nem látnak bele, csak az őket szigorúan kísérő anyukák. A kútban rejtőzik a két színész, Mészáros Pancsa és Bankó Bence.

Először a lány bújik elő: feláll ásítozva, ágaskodva. Tehát épp ahogy kell, kezdjük az elején ezt a napos napot: reggellel, ébredéssel, álmossággal, enyhe gyermeki durccal-morccal. Azután a fiú bukkan ki, nyújtózva, csukott szemmel, mosollyal az arcán. Bárki mondhatja erre, hogy nagyobbacska gyerek ugyan nem kel ilyen boldogan, de kötelességem megerősíteni az alkotókat: láttam már közelről olyan kisfiút, aki ekképpen, csukott szemmel, mosolyogva ébredt, úgyhogy már csak azért is érdemes volt korán felkelni, hogy ezt láthassam.

A színészek – a hosszú, barna hajú Mészáros Pancsa és a szintén barna, rendezett szakállú Bankó Bence – sárga pólót, barna kantáros nadrágot és meztéllábat viselnek. Előkerülésükhez rögtön csatlakozik a babaszínházi előadások két alapeleme: a mondóka-mondandó (rigmusok, versek) és a zene. Utóbbit egy készséges, szakállas ember (Nagy József) szolgáltatja, aki a játéktér baloldalán ül hangszerei társaságában: gitárral és különböző xilofonszerűségnek tippelt tárgyakkal kíséri a játékot. Nem jelent gondot számára sem a csobogás, sem a bugyogás zenei előállítása.

A két fiatal szereplő szépen beszél, barátságos a mosolyuk és van bennünk valami ideillő lágyság. Emellett természetesen keményen dolgoznak, hiszen nemcsak bábokat használnak, hanem építkezési munkálatokba is fognak, felhasználva a kút elemeit. Az egyik körcikk remekül beválik hintának, a másik két ívből kapu alakítható ki. Egy áttetsző lepel könnyedén teremti meg a vízivilág képzetét, összecsavarva meg tisztára kígyó. Tekeredik a kígyó, épp csak rétes nem tud lenni belőle. A kígyó feje lopótök, ennek a növénynek néhány példányát egyébként is bábként alkalmazzák itt, kék szemű, piros mosolyú, kócos dróthajú figurákként (az egyikük Lolka-frizurát kapott). Az elődásban használt bábok egyszerűek, mívesek és változatosak. Akad közöttük szimpla mackószerű, bájosan bugyuta arcú mackó meg kék nyúl. Van két széles szájú, elnyelő valami (akár egy 15 literes szemetes), kék és piros, bekap mindent. A legleleményesebb színészsokszorozó módszer az, hogy a szereplők a lábukra színes zoknit húznak, a talprészen mosolygó arccal, és így dugják ki lábukat a kútból. Amikor aztán emelik a tétet, és a kezüket is ilyen kézre adaptált zoknikba bújtatják, akkor már szinte egy egész végtagtánckar mozog a kút káváján. Mondhatni, tömegjelenet fejlődik a színen.

A babaszínházban megszokott időtartamú, hozzávetőleg húszperces játék javarészt asszociációs lánc szerint halad előre. A versek, mondókák, dalocskák megelőlegezik a tárgyakat, azok pedig előhívnak újabb szövegtörmelékeket. Jöjj ki, buborék – kis is jön –; Ádám, Éva, két szem szilva; Ciróka-maróka; Aludj, baba, aludjál; Gyere ki, tündér, kékben, zöldben; Aludj, kicsi rózsabimbó és így tovább. A jó érzékű összeállítás a rendező Szívós Károly munkája, aki alkotótársával, Török Ágnessel együtt érkezett Egerbe a Kolibri Színházból, amely úttörő volt a 0-3 éves közönségnek való színház magyarországi meghonosításában. 

A Harlekin Bábszínház Ciróka-marókája harmonikus, simogató, derűs előadás. Arra hivatott, hogy egy jó nap kezdete legyen kicsiknek és gyermeklelkű nagyoknak, ahogy azt az alkotók a színlapon felkínálják mindannyiunknak.

Ciróka-maróka (egri Harlekin Bábszínház)

Játsszák: Mészáros Pancsa és Bankó Bence

Zenei közreműködő: Nagy József

Díszlet- és bábtervező: Török Ágnes

Szövegét írta, összeállította és rendezte: Szívós Károly

Angyalföldi Gyermek- és Ifjúsági Ház, 2023. október 27.

 

Stuber Andrea