Stuber Andrea

Keresztes Sándor

Aase-díj 2023

laudáció

MSZT  2023.XII.11.

 

Aase-díj 2023 Keresztes Sándor

Aase-díj 2023 – Keresztes Sándor

Keresztes Sándort egyetlenegyszer is elég látni színpadon ahhoz, hogy az ember megjegyezze. Alkatában eleve ott a buffó kedélye, a népies íz, a harsány komikum. Ráadásul a dús üstöke és a nagyszabású bajusza helyből kölcsönöz neki némi bukolikus bájt. Mindemellett a drámai erő is sajátja.

Marosvásárhelyen szerzett diplomát, ott is kezdte a pályát, majd szülővárosa színházába szerződött, Kolozsvárra, ahol nem kis szerepeket játszott; egyebek közt Balgát, Claudiust. 1989-ben úgy döntött, hogy átjön Magyarországra, ahol aztán a vidéki és a fővárosi színházi létet is kipróbálta. Nyíregyházára, a Nemzeti Színházba, újra Nyíregyházára, majd az Új Színházba vezetett az útja, ezeket az éveket követően pedig visszatért Tompa Gáborhoz a Kolozsvári Állami Magyar Színházba.

Keresztes Sándor – úgy is mint Samu – elképesztően gazdag tapasztalatú színész, több mint hatvan rendezővel találkozott, köztük a legkülönbözőbb nagyságokkal. Csak ízelítőül: dolgozott Bacsó Péter, Victor Ioan Frunză, Harag György, Ivo Krobot, Matthias Langhoff, Szergej Maszlobojscsikov, Mezei Kinga, Szinetár Miklós, Taub János, Alain Timar, Vidnyánszky Attila, Andrzej Wajda bemutatójában, és sorolhatnánk még hosszan a listát.

2017 óta a Miskolci Nemzeti Színház tagja, ahol, úgy tetszik, valamennyi rendező szívesen oszt rá szerepet Béres Attilától Keszég Lászlón, Rusznyák Gáboron és Szabó Mátén át Szőcs Arturig. Jelentős miskolci alakítása volt Abram, A mi osztályunk „legidősebbnek” megmaradt, Amerikába emigrált tanulója. Erős pillanatokat köszönhetett neki a nagysikerű Feketeszárú cseresznye-előadás is, amelyben megrázóan játszotta el az öngyilkosságba menekülő Kispál összeomlását. Legújabban Az üvegcipőben találta meg egy kedves kis feladat: a rendőr őrmester a harmadik felvonásban.

Talán az Éjjeli menedékhely Bubnov szerepéhez fűződik a legemlékezetesebb alakítása. Gorkij drámáját Verebes István rendezte meg az Új Színházban bő húsz évvel ezelőtt. Keresztes Sándor olyan volt annak az üldögélő, varrogató, nincstelen, belső meggyőződést sugárzó figurának a képében, hogy az embernek szinte kedve támadt beköltözni mellé a menedékhelyre.

Stuber Andrea