Stuber Andrea

Mint a filmeken

Junior Prima: Vilmányi Benett

laudáció

 

 

Mint a filmeken

Junior Prima-díj: Vilmányi Benett

 

„A látszat ellenére csapatjátékos vagyok.”

 

Akadnak néha olyan revelatív debütálások, amiktől nehéz szabadulni színésznek, nézőnek egyaránt. Ilyen volt, amikor Vilmányi Benett felbukkant a Terápia sorozat 3. évadában Mácsai Pál pácienseként, a büntetett előéletű, gyilkossággal vádolt Zsolt szerepében. Olyan szuggesztíven adta elő az agresszív, frusztrált, érzékeny fiatalembert, hogy zavarba ejtően életszagúnak hatott. Nem csoda, ha még a filmes stábban is akadtak munkatársak, akik azt hitték, javítóintézetben vagy a fiatalkorúak börtönében választották ki a szerepre.

Akkoriban Zsámbéki Gábor és Fullajtár Andrea osztályába járt a színművészetin, de már a Terápia előtt is komoly filmográfiát mondhatott magáénak. Általános iskolásként játszott főszerepet Sopsits Árpád Hetedik kör című filmjében, ezt további munkák követték, majd az egyetemen előszeretettel forgattak vele rendezőhallgató diáktársai. Már a 2017-es Friss Hús fesztivál két rövidfilmjében (Asszó, Welcome) leordított a vászonról Vilmányi Benett sűrű, intenzív játéka, amit a Legjobb színész díjjal honoráltak.

Ha a Hetedik kör nem jött volna, talán profi futballistává növi ki magát, hiszen gyerekként a Honvédban játszott. De az is lehet, hogy rocksztárrá válik, mert a Bocsánat énekeseként, gitárosaként, zeneszerzőjeként és dalszövegírójaként tolt – saját meghatározása szerint – agresszív popot. A diplomázás után a Radnóti Színházba szerződött, ahol A játékos főszerepe várta, azután a 10, a Kakukkfészek McMurphyje, A vágy börtönviselt kertésze vagy a Gloria, amelynél komoly hatással volt rá Hajdu Szabolcs rendezői munkamódszere. Vele vizsgálták és fogalmazták meg a „melyik színész mit jelent a színpadon?” kérdésre adható válaszokat. Vilmányi Benett addig jobbára azt tapasztalta, hogy a filmesek vele főleg „lakótelepi simlis suttyókat” játszatnak. Voltak különútjai is: a Balta a fejbe kamaszos Ricsije a Magyar Színházban, vagy a beszláni túszdráma iskolásaként a Mi és Ők.

Lényegében máig sem dőlt el, hogy mi lesz Vilmányi Benettből. Amióta eljött a Radnótiból, óraadó tanár a Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnáziumban. És megcsinálta a Jurányiban 1 v 1 címmel az egyszemélyes zenés stand-up estjét – némiképp Sartre Egy vezér gyermekkora című kisregénye alapján –, olyan hatásos személyességgel, hogy a nézők talán azóta is találgatják, vajon tényleg rasszista újnáci volt-e ez a borzas hajú, markáns fiú.

Stuber Andrea