Stuber Andrea

A kiugró beugró

Junior Prima: Koltai-Nagy Balázs

laudáció

Fidelio 2022.IX.25.

 

A kiugró beugró

Junior Prima-díj: Koltai-Nagy Balázs

 

„Az én feladatom a szórakoztatóiparban az, hogy mindenkinek egységesen ugyanannyit nyújtsak. Ha nem így gondolkodnék, vagy ha ez hiányozna belőlem, akkor gyakorlatilag kivételeznék. Úgy tűnne, egyesekért érdemes jól játszani, másokért pedig nem.”

 

Soha nem termett minden bokorban bonviván, ifjú hőszerelmes. Ráadásul ma már a bokor is sokkal kevesebb. Érthető az öröm, ha az ember operettben, musicalben vagy Rómeó és Júliában olyan fiatal színészt lát, mint amilyen Koltai-Nagy Balázs.

A Nemzeti Színház Galilei élete-előadásában lehetett először észrevenni. Egy sportos alkatú, világos színű fiatalember magasodott ki a válogatott csapatból, amelyet Zsótér Sándor budapesti és kaposvári egyetemistákból állított ki Törőcsik Mari köré. Ők képviselték a fiatalságot, a jövőt, a fizikai erőt, a szellemi távlatot, a tudásvágyat. Jöttek, bújtak, másztak a díszlet emeletein, tornáztak mint egy akrobatacsoport, s közben eljátszottak kis szerepeket, Koltai-Nagy Balázs például az öreg bíborost. Mivel gyerekkorától kezdve sportolt – először úszás, aztán szertorna, atlétika, kosárlabda, végül jégkorong –, nem jelentett gondot számára ez a fajta fizikai színjátszás.

Kaposváron nőtt fel, ahol a színművészeti egyetemet házhoz hozták neki. Uray Péter osztályába került, s másodévben osztályzenekart alapított. Megvolt a múltja, a gyakorlata ehhez, hiszen gimnazistaként énekese és dalszövegírója volt egy metálzenekarnak. Nem csoda, ha annak a nemzeti színházi Galilei életének zeneszerzőként is részese volt.

Vidnyánszky Attila igazgató bizonyára elégedett volt avval, amit a színinövendék a Nemzetiben nyújtott, mert szerződést és főszerepet ajánlott neki Az ember tragédiája következő évadban esedékes bemutatójában. Koltai-Nagy Balázs ekkoriban a kecskeméti színházban töltötte a gyakorlatos évét, és arra készült, hogy diplomázás után Budapesten, a Nemzetiben kezdi el pályáját. Azonban megsérült a kecskeméti Csárdáskirálynő bonvivánja, s neki kellett beugrania Edvin szerepébe. Ez volt az a pillanat, amikor rájött, hogy itt olyan színészi lehetőségekhez juthat, amikhez a fővárosban aligha.

Hogy Koltai-Nagy Balázs jól döntött, amikor Kecskemétet választotta, azt igazolja az elmúlt négy évad. Nem egyszerre zúdultak rá a nagy feladatok, hanem fokozatosan jutott el odáig, hogy vezető fiatal színésszé, egyben sztárrá avanzsált. A Cirkuszhercegnőben jó kiállású, titokzatos, vonzó Mister X., az Elisabethben elegáns, világító szemű, delejes Halál, majd focizó, vívó, táncoló Rómeó. Az évad színésze díjat idén neki ítélte a közönség. Elkezdődött.

Stuber Andrea