Stuber Andrea

A díj mint ötödik pecsét

Junior Prima: Benedek Dániel

laudáció

Fidelio  2022.IX.24.

 

A díj mint ötödik pecsét

Junior Prima-díj: Benedek Dániel

 

„Amikor két-három havonta elfog a csüggedés Kaposváron, és kilátástalannak látom a dolgot, akkor az univerzum mindig küld egy-egy nénit, aki odajön hozzám az Aldiban és gratulál, nem a zenés komédiához, hanem a Karamazovhoz.”

 

Benedek Dániel az Eötvös József Gimnáziumban éltanuló volt matekból, fizikából. Nem mintha reál karrierre vágyott volna, de jól boldogult ezekkel a tantárgyakkal. Sikerélményekhez juttatták a csendes, visszahúzódó fiút. Aztán egyszer az osztályfőnök a Vízkereszt bemutatására vállalkozott, s kiosztotta a szerepeket. Meglepetésre Benedek Dániel lelkesen jelentkezett nagyobbacska feladatra, így lett belőle zajos sikert arató Nemes Keszeg András. Rájött, hogy míg mások küszködnek a színjátszással, neki könnyedén megy. Ekkor pecsételődött meg a sorsa.

Bár felvették a Corvinusra kommunikáció szakra, a KIMI-be ment tanulni, Perényi Balázs keze alá, onnan pedig a Kolibri Színház stúdiójába, Szanitter Dávid osztályába. Több sikertelen felvételi következett, első rostás búcsúk, majd a kaposvári egyetemen helyet kapott Uray Péter osztályában. Sűrű öt év jött. Mint egy katonai kiképzés – mondja. De szerette, hogy az osztályfőnök a mozgásra nagy hangsúlyt fektetett – kungfutól cselgáncson át társas táncig és néptáncig minden tanultak –, és azt is, hogy nem erőltette a saját ízlését a növendékekre. Ifj. Vidnyánszky Attilától Zsótéron át a k2-ig sok mindenkivel dolgozhattak.

Szerződhetett volna Benedek Dániel a Nemzeti Színházba, ahol növendékként szerepelt néhány előadásban. De közben már megszerette Kaposvárt, ahol a gyakorlatát töltötte. Pesti létére a vidéket választotta; vonzotta a csöndes élet, a társulati összezártság és a közönség közvetlen visszajelzése. Rengeteg munka várta: hat bemutató évadonként, klasszikus, dráma, zenés, kísérleti, még saját szerzemény is, kétszemélyes produkció Fándly Csabával. Rendhagyó online irodalomórákra is futotta az energiájából a járvány alatt; lehengerlően rapelt Balassi Bálintról.

„Feltűnő szakmai felkészültségről tett tanúbizonyságot, roppant gondosan, könnyed hozzáállással, hamar jutott eredményre mindannyiszor igen komoly feladatokban, amúgy pedig hallatlanul készséges, barátságos, segítőkész kolléga” – mondja róla Verebes István, aki részint rendezte a Van aki forrón szereti főszerepében, részint pedig mint Zoszima sztarec, játszott együtt a Szmergyakovot adó Benedek Dániellel a Karamazov testvérekben

A fiatal színészt a legújabb szerepe a fővárosba hozza: A szarvaskirály Deramója a Karinthy Színházban, Berettyán Nándor rendezésében.

A jövő ismeretlen, de valószínű, hogy fényes.

Stuber Andrea