Stuber Andrea

Aase-díj 2022

Ilyés Róbert

laudáció

MSZT 2022.XII.

 

Aase-díj 2022, Ilyés Róbert

 

Ilyés Róbert természetesen nem epizodista. Pályája során számos alkalommal vitt hátán előadásokat nagy főszerepben. Így volt ez már a kezdet kezdetén is, Nyíregyházán, amikor az Ahogy tetszik Orlandóját, a Patika Balogh Kálmánját vagy a Liliomfit színesítette a sorban például Camille Desmoulins szerepe abban az emlékezetes Danton-előadásban, amelyet Gaál Erzsébet a díszletraktárban rendezett meg. A következő, szintén hároméves veszprémi időszakában a férfierejére és bájára szabott feladatokat kapott az Egerek és emberek Lennie-jétől a Dandin Györgyön át a Játék a kastélyban Ádámjáig. Aztán elhagyta a talán túlságosan is kényelmesnek bizonyult Petőfi Színházat az ígéretes új korszakot nyitó Kecskemétért, ahol nagy elánnal fogott bele az új csapat a „felforgató” munkába. Ilyés Róbertet Bagossy László Thomas Bernhardba vitte és Valeriónak látta-láttatta a Leonce és Lénában, Galambos Péter Peer Gyntöt bízta rá, Lendvai Zoltán Juant adta neki a Yermában, Novák Eszternél pedig már méla Jaques-ig vitte az Ahogy tetszikben. A kecskeméti három év után meghatározó időszakot töltött a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban, ahol még volt módja Ruszt József Tragédiájában és Philoktétészében játszani, majd Bereményi Géza, illetve Bagó Bertalan rendezői sorozata következett a pályáján, miközben még a Griff Bábszínházba is kirándult a Szindbád előadásába. A Bagó Bertalannal való termékeny szakmai együttműködés hozama egy sor jelentős alakítás, Szakhmáry Zoltántól John Proctoron és Don Juanon át Blondin Gáspárig. (Személyes zárójelben: Eddie Carbone a Pillantás a hídrólban.)

Hét év Bárka Színház után (Posa márki!) immár Budaörsön játszik, csendes szakmai gyarapodás közepette. Hol kis szerepet kap, hol nagyobbat. Lennie-t újrázta, és Almavivától eljutott Csermlényi Viktorig is. Mindig teljes személyiségével, sűrűségével, intenzitásával van jelen a színpadon.

A nézőben Ilyés Róbert úgy él, mint erőteljes drámai férfiszínész. Egyes nézők számára ő az „ideálpilóta”: Az üvegcipő Irmájának Sipos ura. Az ilyen nézők mindig sajnálni fogják, hogy ez a szerep (egyelőre) kimaradt Ilyés Róbert pályájából.

Stuber Andrea