Stuber Andrea

Magasságos mangalica!

Forró vizet a kopaszra!

színikritika

spirituszonline.hu  2022.VIII.13.

 

Magasságos mangalica!

Forró vizet a kopaszra!

Babszem Jankó Gyermekszínház

 

 

Az egri Babszem Jankó Gyermekszínházat közel negyedszázada alapította Baráth Zoltán és három színházi társa. Honlapjukról megtudható, hogy mesejátékokat és zenés foglalkoztató műsorokat készítenek óvodás és kisiskolás gyermekek részére, s előszeretettel viszik produkcióikat olyan településekre és közösségekhez, amelyek kulturális szempontból hátrányos helyzetűek. Másrészt a jelek azt mutatják, hogy Babszemék jó kapcsolatot ápolnak az egri Gárdonyi Géza Színházzal, s így a helyi teátrum gyakran az ő alkotói közreműködésükkel állítja ki a kötelező, vagy legalábbis elvárható gyerekszínházi előadásokat.

Az Agria Játékokkal szintén régi keletű a Babszem Jankó Gyermekszínház összjátéka; rendszeresnek mondható, hogy nyaranta szabadtérre is szemezgetnek a repertoárjukból, s iskolaudvaron nézhetőek előadásaik. (2017-ben írtunk róluk.) Idén nyáron a Szent Imre Katolikus Iskola udvarán zajló fellépés-sorozatukból a Forró vizet a kopaszra! című darabjukhoz volt szerencsénk, amelyet 2019-ben mutattak be a Gárdonyi Géza Színház repertoárjának részeként.

Az iskolaudvar szép terében igazi fák magasodnak a színpad mögött, ami első pillantásra okvetlenül feleslegesnek és mulatságosan bizarrnak mutatja a színpadon álló jókora, kicsit már lehasználtnak ható, kasírozott fát. De az eseményeknek azon a pontján, amikor Röffike (Szél Anikó) felfelé menekül az őt fenyegető farkasok elől, beláthatjuk, hogy a díszlet mögötti létrára mászás mégiscsak reálisabb elvárás a színésznőtől, mint hogy igazi fára kapaszkodjon fel. A zenés antréval színre lépett rózsaszín Röffike udvariasan köszönt is az igazi fáknak. Nemkülönben a közönségnek, amelytől a visszaköszönést is elvárta. Ez kicsit talán könnyelmű lépés volt Szél Anikótól, mert innentől kezdve a megszólított gyerekek szabadnak tekintették a vásárt, aztán amikor kéretlenül figyelmeztetették Röffinket a farkasok közeledtére, akkor a színésznő kénytelen volt nem venni tudomást róluk.  

Az ismert mesét Szőke Andrea átiratában játssza a négy fős társulat, s ez a verzió nemcsak a szereplők számához, de valamelyest a kortársi szemlélethez is igazodik. Maximálisan egyetérthetünk például Röffike szemrehányó és rendreutasító dödögésével, amikor azt látja, hogy a lakhelyéül szolgáló erdőt valakik – gyanítható, hogy emberek – teleszemetelték, például műanyag flakonokkal. Malac főhősünk odáig is elmegy, hogy Kalló Zsolt zenéjére dalba foglalja a gyerekeknek szánt instrukciót: Ha valaki szemetelne, kiálts rá, hogy ejnye-bejnye!

Röffike sajnos nem foglal el elég előkelő helyet a táplálékláncban (annál inkább az étlapon), így vonzó zsákmányállat a környéken mozgó három fős farkasbrigád számára. Eléggé tesze-tosza bandának látszanak a farkasok, nincs is sikerük a vadászatban, ezért egy ideje már kukázásra szorulnak szegények. A mese végén pedig az lesz a csodálatos fordulat, a békés heppiend, hogy Röffike rábeszélésére, valamint főttkukorica-ajánlatára a vegetariánus életmód mellett döntenek. Hogy a farkas is jóllakjon és a malac is megmaradjon. Közös kukoricázás dallal – ez a finálé.

A produkciót a Babszem gyakorlatának megfelelően Baráth Zoltán rendezte, s el is játssza a tejfölt vivő szerepet, Bozont Bandit, a Vasagyaras falkasfalka vezérét. Két farkastársát gyakorlott kollégái, Klepács Andrea és Fehér István adják. Egyiküket Málénak, másikukat Meláknak hívják, ami eleve jelzi, hogy a főnök jogos fölénnyel és fogyogató türelemmel irányítja rövid eszű falkatársait. Küllemre egyébként úgy szürkék a farkasok, hogy hellyel-közzel szőrösek-subásak, akár a fürdőszobaszőnyeg. Kedves ötlet a jelmezekért is felelős Szőke Andreától, hogy a cipőjük preparált alja révén még szőröstalpúak is.

A két közfarkas korrekten és szerényen elvégzi alárendelt feladatát, Baráth Zoltán viszont igazi primadonnaszerepet farag Bozont Bandiból, aki hosszú szőke parókát hord, hogy a színész kopaszsága hatásos effektus legyen a megfelelő pillanatban. Van a színpadi „sok”-ságnak olyan szintje, amikor a játékkedv hőfoka megolvasztja a rigorózusabb néző ellenállását is. Az biztos, hogy ez a falkavezért markában tartotta a közönséget, amelynek szülői részhalmaza hallhatóan hálás volt a felnőtteknek szóló, nem túl eredeti, de jól bevált poénokért. Örömmel adták át magukat egymásnak játszók és kis meg nagy nézők.

Forró vizet a kopaszra! (Babszem Jankó Gyermekszínház, Gárdonyi Géza Színház)

Szereplők: Szél Anikó, Baráth Zoltán, Klepács Andrea, Fehér István

A népmeséből írta: Szőke Andrea

Díszlet: Dósa Csilla

Jelmez: Szőke Andrea

Zene: Kalló Zsolt

Rendező: Baráth Zoltán

Eger, Agria Játékok, 2022. július 20., kb. 120 néző

Stuber Andrea