Stuber Andrea

– Csipcsip –Mee

Autósmese

színikritika

cpirituszonline.hu  2022.XII.25.

 

– Csipcsip – Meee

Autósmese

Hepp Társulat

 

Az autó egyáltalán nem idegen a gyerekszínháztól; magától értetődően helye van egy kortársi mesében. A tárgyról rögtön eszembe is jut például a Vaskakas Tütü-tutu autója vagy a Budaörsi Latinovits Színházban Az öreg kisasszony autós meséi Takács Katival. Az autós mese persze általában nem a kocsiról szól, hanem a tulajdonosáról, a vezetőjéről. Ez a helyzet a Hepp Trupp Autósmese, avagy Toda, Berci és a csodamerci című előadásában is. Férfigyerekmese ez, ha lehet ilyen meghatározással élni.

A Hepp Trupp lényegében családi bábszínházi vállalkozás, amelyet két formátumos bábművész, Nagy Viktória Éva és Schneider Jankó alapított. Akadnak segítőtársaik is időről időre, alkotók és partnerek. Az Autósmesét Szabó Attila írta. A játékhoz illő, együttműködő zenét Csernák Zoltán Samu szerezte. Az igen bájos bábokat Sipos Kati és Sisak Péter tervezték és kivitelezték.

Távszínházi módon, online nézve az előadást a bábok anyaga nehezebben meghatározható, mint élőben, de fából készültnek hatnak. Olyan benyomást keltenek – főleg Berci, a kecske –, mintha patinás, ódon fajátékokat látnánk. Passzolni látszik ehhez a muzsika is, a kezdeti zongorakíséret, amely akár régi némafilm alatt is elhangozhatna. Miközben már a kiindulópont is annyira naprakészen modern, hogy az előadás első két megszólalója közül az egyik a sofőr, a másik a GPS géphangja.

A színen egy zöld autó, Mercedes jelvénnyel, VPV986-os rendszámmal. De abban én nem is lennék biztos, hogy a kocsi elejét vagy hátulját látjuk. (Mindenesetre a motorháztetője vagy a csomagtartója teteje gyönyörű, kompakt kis műhelyt rejt.) Egy szakállas, fülbetelefonos fiatalembert látunk vezetni, akinek folyton csörög a mobilja. (Jakab Ádám játssza, akit talán a Forrás tájékán vagy a veszprémi Kabóca Bábszínházban fedezett fel magának a rendező és partner: Schneider Jankó.) A sofőrnek hol az igazgatójával kell készségesen tárgyalni telefonon, hol a kisfia zavarog neki, aki nem találja a távcsövet, amit pedig megígért kölcsön adni a körte jelű kislánynak az óvodában. A vezető ugyan nem tartja a kezében a mobilját (igen helyesen és szabályosan), mégis baleset történik, mert nem tudja kikerülni az úton a triciklivel közlekedő Toda mestert és az ő aszfalton legelésző kecskéjét. Innentől kezdve dimenziót váltunk. Autós hősünk, aki a sokatmondó Pénzes Áron nevet viseli, valamint a kocsi, Toda és a kecske is báb alakban állnak elénk. (Egy mesés pillanat erejéig lesz mindannyiuknak kisebb, síkbábos verziója is.)

Maguk a bábok önmagukban esztétikai és gyermeki örömforrások. Pénzes Áron figurája beillene szofisztikált olasz üzletembernek a rajzolt sötét hajával, fehér ingével, elegáns sötét mellényével-nadrágjával, piros cipőjével. Gödrös álla mintha a céltudatosságát és határozottságát jelezné. Mellette Toda mester a kantáros munkásruhájában, piros svájcisapkájában, kusza szőrszemöldökével és szőrbajuszával eleve kedélyt és jószándékot sugároz. Arról nem is beszélve, hogy Schneider Jankó ízes, tájnyelvi beszédmódja helyből megnyerő. Ráadásul a színész úgy tud nevetni a figura képében, olyan ellenállhatatlanul, hogy az ember rögtön vele nevet. Toda mester első dolga az ütközés után, hogy a fáról leesett madárfészket és a belőle kiesett három tojást visszahelyezze jogaiba. Vagyis csak két tojást, mert a harmadik megrepedt, így azt Berci kecskének a szájában kell kikeltenie, majd felnevelnie. Sürgősségi eljárással világra is jön egy fölöttébb aktív és kissé agresszív madárka, akit Schneider Jankó nagy vehemenciával csipogtat. Sőt a madárka hamarosan pótanyanyelvi szinten is kimondja azt, hogy meeee. Itt néhány pillanat alatt egy reménybeli sikeres szülő-gyerek kapcsolat kialakulása sejlik fel.

Hogy Toda mester csinos kis műhelyében mi zajlik le és hogyan, azt már nem mesélem el. De a történet lényege és tanulsága az, amire a bohókás, varázstudományos öregúr megtanítja Pénzes Áront. Hogy a pénz nem minden, és nem lehet mindig a munka a legfontosabb. Vannak helyzetek, amikor egy apának ott kell lennie a gyereke mellett. Minthogy a Hepp Trupp előadásq december 25. 15 óra és december 31. 23:59 között érhető el az eSzínház.hu-n, remélhetőleg sok apuka megnézi majd a kisfiával együtt. Amíg a lányok a konyhában vannak. Vagy sok autós anyuka nézi meg a kislányával. Amíg a fiúk a bányában dolgoznak. De az a legjobb, ha az egész család együtt ül a képernyő elé.

Autósmese, avagy Toda, Berci és a csodamerci (Hepp Trupp)

Játsszák: Schneider Jankó, Jakab Ádám

Író: Szabó Attila

Zene: Csernák Zoltán Samu

A bábokat tervezték és készítették: Sipos Kati és Sisak Péter

Dramaturg: Szántó Viktória

Rendező: Schneider Jankó

eSzínház.hu, 2022. december 25-31.

Stuber Andrea