Stuber Andrea

Azért a hal az úr

A nagy ho-ho-horgász

színikritika

spirituszonline.hu   2019.I.19.

 

Azért a hal az úr

A Nagy Ho-Ho-Horgász Télen-Nyáron (Újszínház)

 

Amikor még a Magyar Televízió művészeti alkotó egységként működött, tevékenységének nem elhanyagolható része gyerekműsorok készítésére irányult. Mivel a fél nyolcas Híradó előtt menetrendszerűen bebattyogott a képernyőre a Tévémaci, gondoskodni kellett esti meséről minden napra. Számtalan rajz- és bábfilmsorozat született azokban a termékeny évtizedekben, és ezek legjobbjai – sok legjobb volt – a mai napig népszerűek. Nemcsak ismétlik tévécsatornák, de olykor színházban is újrahasznosítják ezeket, mint például a Süsüről, a pacifista sárkányról szólót vagy Mirr-Murrt a kalandjaival.

Az Újszínház idei gyerekelőadását létrehozó Kökényessy Ági a Csukás István írta rajzfilmsorozathoz, A nagy ho-ho-horgászhoz nyúlt – semmi ok nincs az előadás címében látható számos nagy kezdőbetűre –, méghozzá úgy, hogy az ismert főcímdal bevetésén túl további betétszámokat alkalmazott, amelynek Dörner György a zeneszerzője, váratlanul feltárva a színházigazgató eddig ismeretlen működési területét.

Az előadás látványvilága a rajzfilmre alapoz, legalábbis a zöld álcahálók és a háromszorosan is ábrázolt horgásztó (vetítés, kék fólia, csupasz színpad) mellett álló házikó rajzolt illusztrációnak hat, és a főszereplők is az ismert Sajdik-figurákra hajaznak. Incze József eleven kedéllyel hozza a nagy ho-ho-horgászt a fura piros kalapjában, és Papp Csaba narancssárga frizurás Főkukaca is emlékeztet a szerepelődre (meg a nemrégiben a Bem rakparton felbukkant gerillaszoborra). A főszereplőknek azonban a halak látszanak (Király Orsolya, Incze Máté és Darányi Ádám), akik a derekukon lógó termetes színes haljelmezükben előadás-hossziglan illegnek-billegnek-tekeregnek a színen. Alapjában véve ők mozgatják az eseményeket, miközben froclizzák szeretett horgászsporttársukat vagy épp a kedvére tesznek. Egy darabig az is történik, hogy a szövegben minden olyan szót, amely a „hal” szótagot tartalmazza, külön kihangsúlyoznak a színészek. Ez sokkal idegesítőbb, mint amennyire vicces, de szerencsére hamar kikopik a játékból. Helyette viszont gyakori a reptetés – főleg a Főkukac tartózkodik gyakran a levegőben, mindig, amikor „vízbe dobják” –, és ezt nyilván csinálni a legjobb, de nézni sem rossz.

Kökényessy Ági rendező – egyben kedves hangú, ismeretlen identitású (hal?)narrátor – és Bártfay Rita dramaturg körülbelül hét-nyolc epizódot emeltek be a darabba, például a Reszkessetek halacskákat, A titokzatos békaembert vagy a Virágcsokor a horgon címűt. A díszletet és a jelmezeket tervező Matyi Ágota jó partnerük: különösen dekoratív a nagy harcsa jelenése, amelynek csak a nagybajuszú eleje ifj. Jászai László, a hosszát azonban két másik, eltakart szereplő adja. A kissé talán terjedelmes első rész vége parádés finálé: a jódlizást a sztepptánccal vegyíti a tavi népesség, valamint az Öreg halat játszó Csurka László bejelenti, hogy a második részre ő már nem jön vissza.

Szünet után a városban találjuk magunkat a címszereplővel és Főkukac barátjával együtt, és azt látjuk, hogy egy függő horgász miként vészeli át azokat a súlyos hónapokat, amikor a lakásba van zárva, és élő halat legfeljebb a piacon lát. Még a karácsonyfáját is haldíszek ékesítik. Nem lehet könnyű neki, ezt minden kisgyerek és szülő beláthatja a nézőtéren.

Csukás István hiánytalanul kedves és jószándékú meséjének újszínházi előadásában a legfigyelemreméltóbb figura kétségkívül Csurka László mint Öreg hal. Egy 83 éves színész, akinek láthatólag nem derogál vendéghalként lubickolni a fiatalok között egy gyerekelőadásban. Az ő jelmeze kicsit könnyített – a mellein hordja a halszemeket –, és a táncolása is amolyan mulatós: inkább csak a kézmozdulataival ropja. Az is igaz, hogy playbackre énekel, és nem nagyon törődik avval, hogy a dalszöveget reprodukálja vagy legalább időnként eltalálja a szájmozgásával. Mindazonáltal különleges erővel bír a jelenléte a színpadon. Egy idős színész kivételes orgánummal, kicsiszolt beszédtechnikával, nagy múlttal és mindenekelőtt annak látható örömével és élvezetével, hogy közönség előtt van és gátlástalanul játszhat. Amikor az első rész végén elköszön, akkor komolyan lehet aggódni amiatt, hogy mit fogunk mit itt nézni a második rész alatt.

 

Csukás István – Kökényessy Ági – Bártfay Rita: A nagy ho-ho-horgász télen-nyáron (Újszínház)

Szereplők: Incze József, Papp Csaba, Csurka László, ifj. Jászai László, Incze Máté, Darányi Ádám, Király Orsolya, Ulmann Krisztina, hangfelvételről: Esztegályos Cecília, Kökényessy Ági

Zeneszerző: Dörner György

Hangszerelés: Papp Gyula

Koreográfus: Ulmann Krisztina

Díszlet-jelmez: Matyi Ágota

Rendező: Kökényessy Ági

Újszínház, 2019. január 6., kb. 300 néző

 

Stuber Andrea