Stuber Andrea

Ankét a POSZT-ról

körkérdés

nyilatkozat

szinhaz.net   2016.III.24.

 

Ankét a POSZT-ról

 

Tudomásom szerint a kiírás 12 produkcióra szólt, a válogatók egyezkedése eredményezte a 16-ra nőtt előadásszámot, és az új ügyvezetés számára az idei fesztivál pusztán lebonyolítandó feladat, átmeneti POSZT, ahogyan a 2017-es is az lesz még, teszt-POSZT.

Transzparencia és szakmaiság (plusz még: függetlenség)– ezt tartanám minden létező (volt, van, lesz) POSZT-válogatás talpkövének. Tehát nyilvánosnak kell(ene) lennie a válogatók teljes egyéves programjának: ki mit hol mikor látott. És amit beválogatott, ahhoz milyen szakmai indoklást fűz.

11-et láttam a 16-ból. Én is úgy gondolom, ahogy máskor és mások is: vannak a versenyprogramban bemutatók, amelyeknek okvetlenül ott a helyük. Másikakra vonogatom a vállam. Akad, amelyiknek a beválogatását egyáltalán nem értem, és olyan is, amelyiknél el tudom képzelni a meghívás okát. Személyes hiányaim: Kohlhaas, marosvásárhelyi Nyugalom, Sóvirág, szombathelyi előadás (akár a Ványa bá, akár a Hamlet). És nagyon csábító pécsi röpgyűlésnek tartanám, ha ott lenne a Sirállyal a Katona, Marosvásárhely, az Ódry Színpad és az Átrium.

 

Stuber Andrea