Stuber Andrea

Aase-díj 2013

Horváth Zsuzsa

rövid laudáció

Színházi Társaság

 

Horváth Zsuzsa eredetileg jazz-énekesnőnek készült. Színészi diplomáját nem a színművészeti főiskolán szerezte, hanem vidéki színházi műhelyekben. Zsámbéki Gábor, Major Tamás, Csiszár Imre rendezői keze által avatódott színésszé. Műfajilag mindenevő: az operettszubretti vagy a musicaldívai feladat mindig is éppoly természetes volt számára, mint a vígjátéki vagy a drámai. Nyolc év Kaposvár után 22 esztendőt töltött a Miskolci Nemzeti Színházban. Ott lett Gertrud a Hamletben és Schneider kisasszony a Kabaréban, Pasqua asszony a Chioggiai csetepatéban és Aldonza a La Mancha lovagjában. Miskolcon vált Zsótér Sándor Orbán Bélánéjává is. Örkény nyugdíjas korú szerelmes asszonyával összenőtt: a Gózon Gyula Kamaraszínház produkciójában ma is játssza a szerepet.

Az eddigiekből látható, hogy Horváth Zsuzsa a kis szerepekben nyújtott emlékezetes pillanatok mellett nagy szerepekben nyújtott emlékezetes órákkal is megajándékozott bennünket. Karnyóné, Mirigy, a Liliomfi Kamilla kiasszonya és Mici néni (a két életű) után Kecskeméten egy Ulickaja-darab, az Orosz lekvár családfenntartó és otthonmelegítő házvezetőnőjét, Makunyát alakította felejthetetlenül. Közben a Stúdió K számos előadásában bizonyította, hogy fiatal kollégák között szakmailag maga is fiatalos lendületű, ugyanakkor emberileg mindegyikük pótanyjává válik könnyedén. Jelenleg Csuriné vén boszorka szerepére készül a Kakuk Marciban, bár az biztos, hogy akinek ennyire érzékeny, empátiát sugárzó az arca és ilyen áttetszően világos a szeme, annak nagyon nehéz lesz egy boszorkányt elhinnünk.

Eljátszotta Kurázsi mamát is. Színészi energiáihoz és erejéhez illő feladat. Az sem kis szerep, bár Brecht darabja csak kis előadásszámig jutott a Gózon Gyula Kamaraszínházban. Úgy ért véget, hogy nem futhatta ki magát. Így aztán a lélek színpadán máig együtt futhatnak: Horváth Zsuzsa és Kurázsi mama.

Stuber Andrea