Stuber Andrea

Díjakkal búcsúzott…

önkormányzat színházi díjak

tudósítás

kultura.hu  2010.IX.24.

 

Díjakkal búcsúzott a városvezetés a színháziaktól

 

Már hagyománynak tekinthető, hogy a fővárosi önkormányzat – a színikritikusok javaslatára – díjjal jutalmazza az elmúlt szezon jeles színházi teljesítményeit. Ezúttal Kerekes Éva, Kuna Károly, Koltai M. Gábor , Gergye Krisztián és társulata, valamint Alföldi Róbert vehettek át elismerést.

 

A Gerbeaud cukrászdában barátságos környezetben és változatos pogácsák között került sor az összejövetelre, ahol az önkormányzati vezetők – Demszky Gábor főpolgármester és Bőhm András kulturális bizottsági elnök – egyben el is búcsúztak a budapesti színházi köröktől. Röviden összegezték az elmúlt ciklusokban elért avagy megtartott eredményeket, imponáló számadatok hangzottak el évi 2, 5 millió nézőről és 7100 előadásról, ami Stockholm, Bécs és Ljubljana színházi kínálatával egyenértékű.

Ez alkalomból kerített sort a főpolgármester arra is, hogy átadja két nemrégiben kinevezett fővárosi színigazgatónak a megbízatását. Bálint András, aki immár huszonöt éve viszi sikeresen a Radnóti Színházat, újabb ötéves mandátumot kapott, a Katona József Színházban pedig februártól Máté Gábor követi a direktori poszton Zsámbéki Gábort.

A színházi díjakat kiosztó Kirschner Péter főtanácsadó kritikusi szavakat idézve nyújtotta át az elismeréseket, minthogy a kitüntettek személyéről a Színikritikusok Céhe tagjai döntöttek többkörös szavazással – egyébként függetlenül a saját díjaiktól, amelyeket vasárnap este adnak majd át. A fővárosi önkormányzat színházi díját Kerekes Éva vehette át az Örkény Színház Arturo Ui feltartóztatható felemelkedése előadásának főszerepéért, valamint a Stúdió „K” A Danton-ügy című produkciójának főszereplőjeként Kuna Károly, rendezőjeként pedig Koltai M. Gábor. A legjobb független színházi produkcióként Gergye Krisztián Társulata és a Bárka Színház közös Trilógia-előadását  jutalmazták. Különdíjat kapott Alföldi Róbert a Nemzeti Színház utóbbi két évadáért.

Nézzünk bizakodva a jövőbe! – ez hangzott el az esemény zárszavaként.

Stuber Andrea