Sisso

A pécsi a legvastagabb

Stuber Andrea

interjú

Magyar Narancs     2010.VI.3.

 

Rés a présen

A pécsi a legvastagabb

Stuber Andrea szerkesztő, kritikus

 

- A POSZT-on szereplő darabok nagy részét nyilván láttad már, és mint színikritikusnak, meg is van a véleményed róluk előzetesen. Ilyenkor mi alapján állítasz zsűritagként sorrendet?

- Idén úgy alakult, hogy sokkal kevesebbszer mehettem színházba, mint szoktam, legfeljebb ha 120-130 alkalommal. A versenyprogramnak is csak a harmadához volt szerencsém. Ennek vannak hátrányai, de előnyei is. Láttunk már kritikus zsűritagot, aki halálra unta magát a POSZT-on, mert az összes előadást látta korábban. Most én zömmel ugyanazt fogom rangsorolni, amit a zsűrikollégák, tehát nem kell majd győzködöm a társakat, hogy higgyék el, ez vagy az a produkció a maga helyén jobb volt!

 - Visszatekintve, és a mostani repertoárt nézve mi a véleményed a válogatások mikéntjéről?

- A jövő évi POSZT-ra fotóművész-pszichológus-színikritikus triumvirátus válogat, ami ígéretesebb és megbízhatóbb, mint a jelenlegi egyszemélyes szisztéma. A színikritikus azért nehezen nélkülözhető, mert rutinja van a sokat nézésben, színházi kontextusba tudja helyezni a látottakat, és ami a legfőbb, nincs anyagi-egzisztenciális-kollegiális függés közte és a versengő alkotók között.

- Mik a jelenlegi legfőbb színházi értékeink?

- A mai magyar színház legfőbb értéke, hogy egyáltalán van még, vagyis nemcsak az üzleti, szórakoztatóipari válfaja működik, hanem tartja magát és szellemi függetlenségét intézményes keretek között az a színház is, amelyiknek a művészettel és a valósággal van létfontosságú dolga. A színház az utolsó olyan hely, ahol néha még érezhetem úgy, hogy nekem szól. Értve alattam azt a gondolkodni, megérteni, felismerni és egyben szórakozni vágyó embert, aki ma nem célközönsége sem a (napi) sajtónak, sem a televíziós csatornáknak, sem a filmeknek, sem a politikának.

- Változhatnak-e a pécsi fesztivál körülményei a politikai körülmények változásával? Balázs Péter, a szolnoki színház igazgatója például azt nyilatkozta, hogy ha nem csak a militáns-liberális válogatás érvényesülne, akkor jobb volna a fesztivál. Mit értett szerinted ez alatt?

- Változhatnak a pécsi fesztivál körülményei, már csak azért is, mert változásnak lennie kell, ha változás van. Nem tudom, mit ért Balázs Péter színigazgató liberális-militáns szemléletű válogatás alatt. De nehéz elképzelnem olyan válogatást, amelyben a Balázs Péter ízlésével fémjelzett színház betörne a szakmai élvonalba. Ahhoz létre kellene hozni politikai-ideológiai alapon egy párhuzamos színházi világot.

- Mint fesztiváljáró, szerinted a pécsi fesztivál hol áll a hazai színházi fesztivál szcénán?

- A pécsi a legvastagabb, leggazdagabb, különös tekintettel a számtalan értékes off programra. De szeretem a debreceni Deszkát és a nyíregyházi Vidort is.

- Melyik fesztivált ajánlanád a Narancs-olvasóknak a nyár további részére?

- A szívemnek különösen kedves kisvárdait, ahol a határon túli magyar színházak legfigyelemreméltóbb idei produkciói láthatók június második felében. A pécsinél jóval szerényebb körülmények és feltételek között, családias fesztiválhangulatban.