Stuber Andrea

Kastélyra nyílt Az ajtó

szatmárnémeti évad

beszámoló

Kisvárdai Lapok 2008.VI.20.

 

Kastélyra nyílt Az ajtó

A szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának évada

 

A Harag György Társulat 2007-2008-as szezonjának első premierje Az ajtó volt, élő kortárs magyar szerző bemutatójaként. (Azóta Szabó Magda sajnos távozott erről a világról.) A színre vivő vendégként a Kossuth-díjas Bereményi Géza, aki Szabó Magda regényét színpadra adaptálta, s egyben az ősbemutatót is rendezte Zalaegerszegen. Azóta a budapesti Magyar Színházban is közönség elé került a darab, így a szatmárnémeti változat időrendben a harmadik a színpadi bemutatók sorában.  Az ajtó-előadásban – amelyet a kisvárdai fesztivál nézői is megismerhetnek – a Poór Lili-díjas Lőrincz Ágnes formálja meg Szeredás Emerencet, a szigorú, kemény háztartási alkalmazottat – hogy ne mondjuk: cselédet –, akinek bizalmát lassan elnyeri az írónő alteregójának tekinthető regénybeli írónő, Molnár Anna. Őt László Zita játssza, s további fontos mellékszerepekben látható Bessenyei István, István István, Csiki Orsolya, Gál Ágnes, Péter Attila Zsolt és Nagy Orbán.

Novemberben a közönség nagy örömére Molnár Ferenc-vígjátékot tűztünk műsorra, mégpedig a Játék a kastélyban című, háromfelvonásos anekdotát. Ebben egy darabíró szerzőpáros egyik fele válságos helyzetben mozgósítja írói képességeit, hogy valamiképpen meg- és feloldja a váratlan szerelmi dráma bonyodalmait. Turai Sándor szerepe valóságos jutalomjáték Czintos József számára, aki élt is a lehetőséggel, hogy lenyűgözze és jókedvre derítse a publikumot. Kiváló partnere a játékban a szerzőtársát, Gált alakító András Gyula, valamint a szerelmi háromszöget alkotó Annie – Vencz Stella, Almády – Rappert Gábor és Ádám – Gaál Gyula. Az előadás  rendezője Parászka Miklós volt.

A hagyományos szilveszteri kabarét ezúttal Michel André, Fényes Szabolcs és Szenes Iván Lulu című zenés vígjátéka helyettesítette, s nem okozott csalódást a nézőknek. Laczkó Tekla, Nagy Csongor, Rappert Gábor, László Zita, Péter Attila Zsolt, Nagy Orbán és Gaál Gyula Czintos József rendezésében játszotta el a művet.

Februárban Georges Feydeau népszerű bohózata, a Bolha a fülbe kínált felhőtlen szórakozást a közönségnek, Árkosi Árpád rendezésében. A mű a legpazarabb színészi lehetőséget a kettős főszerepet játszó Nagy Csongor Zsoltnak kínálta, de bőségesen kiélhették komédiázó kedvüket a többiek is: Gaál Gyula, Nagy Orbán, Rappert Gábor, István István, Péter Attila Zsolt, Tóth Páll Miklós és a hölgyek: Vencz Stella, Lackó Tekla, Kovács Éva, Gál Ágnes és Némethy Zsuzsa.

Légvár címmel két Ibsen-dráma motívumait dolgozta egybe és vitte színre Csurulya Csongor. A Solness építőmester és a Ha mi holtak feltámadunk című művek alapján készült előadásban a Kovács György-díjas Rappert Gábor formálta meg Solnesst, feleségét Lőrincz Ágnes adta. Ezenközben a gyerekekre is gondolt a színház, s március 20-tól műsoron tartja Urbán Gyula és Gulyás László zenés mesejátékát, a Minden egér szereti a sajtot címűt.

A Harag György Társulat bábtagozata decemberben a Rigócsőr király című előadást mutatta be Szilágyi Regina rendezésében, Bodor Judit díszleteivel és bábjaival, májusban pedig ugyanők – Fóriss Emese, Nagy Anikó, Bandura Tibor és Nagy Tamás színészekkel – a Hüvelyk Matyi és a herceg című népmeseátirattal kedveskedtek a kicsinyeknek.

Fontos munka volt a társulat számára az évad két stúdió-előadása. Októberben A bárónő és a komorna címmel az a mű került színre, amelyet Bérczes László készített Michael Mackenzie Előhívás című darabja alapján, s évekkel ezelőtt Budapesten, a Bárka Színházban volt az első premierje. Szatmárnémetiben Szilágyi Regina vitte színre, Némethy Zsuzsával és Csiki Orsolyával a főszerepekben. Egy hónappal később a Felső-Ausztria bemutatójára került sor, Márk-Nagy Ágota rendezésében.  Franz Xaver Kroetz  kétszemélyes drámájának házaspárját Csiki Orsolya és Péter Attila Zsolt formálta meg.