Stuber Andrea

Kisvárdai képeslap

kisvárdai fesztivál 6.nap

tudósítás

kultura.hu   2008.VI.26.

 

Kisvárdai képeslap

 

A határon túli színházak idei, jubileumi fesztiváljáról számos híradás és beszámoló olvasható különböző internetes orgánumokban, de azt még sehol nem említették, hogy Kisvárda milyen jó szagú.

 

A kisvárdai művelődési házat hársfák és virágok környékezik, minek következtében a fesztivál merő illatfelhő. Különösen hajnaltájt esik jól letüdőzni. A másik, eddig nem ismertetett helyi specialitás a Várda étterem nevű étkeztetési gócpont. Aki oda betér, pontosan úgy érezheti magát, mintha a Katona József Színház Ivanov-előadásának Khell Zsolt tervezte díszletében ülne.

De térjünk rá az eseményekre, amelyek egymás sarkát tapossák. Volt a tegnapi napon könyvbemutató (Köllő Katalin Csíky Andrásról írt kötetéé), a nézőket a játékba bevonó, kedves gyermekelőadás (A helység kalapácsa Dunaszerdahelyről), Sinatra-dalok estje (Molnos András és Nagy Endre műsora), sőt politikus-színigazgató találkozó is. A Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma kulturális és oktatási albizottságának két társelnöke tárgyalt határon túli magyar színházak direktoraival, de hogy történt-e ott érdemben valami, arról senki nem tud beszámolni, még az sem, aki ott volt.

       Természetesen a színházi program is nagy gőzzel halad előre, rendkívüli megterhelést róva a szakmai zsűrire. Korábban a fesztiválon mindig kettéválasztották a versenyprogramot és a kisvárdai közönség kedvére tevő, könnyed, zenés előadásokat felvonultató off-programot. Idén néhány "besorolhatatlan" produkció miatt megszüntették ezt az elkülönítést. Ennek eredményeként a zsűrinek elképesztő mennyiségű – és helyenként elképesztő minőségű – előadást kell végignéznie. Az Alföldi Róbert, Eszenyi Enikő, Horváth Péter, Nánay István és Sáry László alkotta testület alighanem tegnap jutott el a mélypontig, amikor egy nem könnyű nap végén még ki kellett bírnia a csíki Játékszín nehezen minősíthető La Mancha lovagja-előadását. Alföldi Róbert talán még nem heverte ki az élményt: némiképp befelé fordulónak tűnik ma, fekete pólóban, hátán "NYUGALOM Dolgom volt, anyám." felirattal.

Az utolsó harmadába forduló kisvárdai fesztivál legegyenletesebben színvonalas programjának a délelőttönkénti szakmai beszélgetéseket titulálhatjuk. Néhány napig Ascher Tamás tartott élményszámba menő kis elemzéseket a produkciókról, majd az ő távozása után Alföldi Róbert vette vissza az első szó jogát. Eszenyi Enikő, Horváth Péter és Nánay István zsűritagok is lelkiismeretesen részt vesznek a találkozókon, s igen vehemensen, hasznosan és tanulságosan fejtik ki véleményüket. Gyakran kiegészítik, olykor ellenpontozzák egymás mondandóját. Eddig talán csak a gyergyószentmiklósiak Világtalanok-bemutatója osztotta meg őket, de az eléggé végletesen. Alföldi és Nánay elutasították Kiss Csaba darabjának Kövesdy István rendezte előadását, Ascher talált benne értékeket, Eszenyi dicsérte, magam pedig betársulok: Hajrá Eszenyi!

Stuber Andrea