Stuber Andrea

Kisvárdai képeslap

kisvárdai fesztivál 3.nap

tudósítás

kultura.hu   2008.VI.22.

 

Kisvárdai képeslap

 

Nem minden színházi fesztivál olyan szerencsés, mint a POSZT, amelynek évről évre kiszámítható a költségvetése. A pécsi anyagi forrásokhoz képest legfeljebb hajszálerecskék birtokában rendezik mega határon túli magyar színházak kisvárdai fesztiválját, idén immár huszadszor.

 

A jubileumi kisvárdai fesztivál – amelyre idén a tavalyinál is kevesebb pénz jutott – szerteágazóan színházias és kedvesen kisvárosias eseménysorozat. Már a csütörtöki megnyitó is családiasan zajlott, ugyanis ezúttal egyetlen országos politikus sem emelte jelenlétével az első este fényét. De ezért bőségesen kárpótolta a közönséget Hegedűs D. Géza, aki a MASZK Színészegyesület képviseletében elmondott lelkes üdvözlőbeszédét átütő műsorszámmá kerekítette.

A protokolláris aktusok után elfoglalta a színpadot a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház, s a maga elsöprő lendületű, sziporkázó játékkedvű Liliomfi-előadásával a lehető legautentikusabb módon megadta a módját az ünnepnek.

Az első versenyelőadást azóta négy másik követte három helyszínen. Az öt tagú zsűri – Alföldi Róbert, Eszenyi Enikő, Horváth Péter, Nánay István és Sáry László – kezd belejönni az erőltetett menetbe: napi két-három-négy produkció megtekintése a feladat. Egyelőre futja az erejükből arra is, hogy részt vegyenek a délelőtti szakmai beszélgetéseken, ahol Alföldi Róbert felkért hozzászólóként üti meg a kezdőhangot. Már szépen edződnek a zsűrorok – muszáj nekik, hiszen a megszokik vagy megszökik alternatívái közül a második itt nem jön szóba.

Nyakó Béla kisvárdai fesztiváligazgató nagy leleménnyel talál ki újdonságokat annak érdekében, hogy évről évre szorosabbá fűzze a város és a fesztivál kapcsolatát. Ezúttal egy kis színpadot emeltetett a főtéren, ahol napközben különböző műsorok, például gyerekelőadások szórakoztatják az arra járókat, máshol utcaszínházba, vásári attrakciókba botolhatunk. Lett egy új, kávéházi helyszín is, ahol pódiumbeszélgetéseket, illetve egyszemélyes műsorokat láthat-hallhat a közönség. A nóvumok közé sorolnám a fesztiválozók étkeztetésébe bekapcsolódó, új falatozót is, amely azért is köthető tárgyunkhoz, mert Ali baba kínai büfé a neve – s ilyenformán simán lehetne akár egy Tasnádi István-komédia címe is.

Afféle off-program gyanánt volt már eddig könyvbemutató (Darvay Nagy Adrienne: A kisvárdai fesztivál) és bábos prezentáció (Rettentő görög vitéz-előadás a Stúdió K-tól, Nagypál Gábor címszereplésével). Ami a versenyprogramot illeti, a beregszásziak nyitánya óta a szabadkaiak (Kicsik és polgárok), a székelyudvarhelyiek (Yerma), a szatmárnémetiek (Az ajtó) és a nagyváradiak (Godspell) léptek közönség elé. Egyelőre nincs favorit, se titkos, se nyílt.

Stuber Andrea