Stuber Andrea

Gyerekkönyv játékra, gondolkodásra

Szomor Szőke: Játszva gondolkodjunk!

könyvajánló

kultura.hu 2008. VIII.28.

 

Gyerekkönyv játékra, gondolkodásra

 

Játszva gondolkodjunk! – mondja már a címében is Szomor Éva és Szőke Rita könyve, amely a Medicina kiadó gondozásában jelent meg. A célja: a könyv segítségével minél többet beszélgetni és játszani a gyerekekkel.

Hiánypótló ez a kiadvány, hiszen nincs olyan jellegű könyv, amely elsősorban a gyermekek érdeklődésére épül, a gyermeki lét, a gyermeki gondolkodás a kiindulópontja. (Példák: a fagyikat először nem nagyság szerint kell sorba raknia a feladatot elvégző gyereknek, hanem aszerint, hogy melyiket szereti a legjobban. A játékokat a polcokra először úgy kell felhelyeznie, hogy melyikkel szeret leginkább játszani, melyikkel kevésbé, majd jöhet a felső-alsó- középső fogalmak gyakorlása - ekkor a gyermek már nem is veszi észre, hogy "fejlesztve van".)

A kötetnek nem is pusztán a fejlesztés a szándéka, hiszen nem csak a problémás gyermekeknek készült, hanem a kreativitást, a rugalmasságot, a kifejezés színesítését, gyakorlását kívánja elősegíteni. Mindenekelőtt az óvodás korú gyermekeknek készült, de kisebbek és kicsit nagyobbak is haszonnal forgathatják.

Itt nincsenek sikertelenül elvégzett feladatok, viszont fontos, hogy a gyerekek örömmel, szabadon fejezzék ki magukat akár szóban, akár rajz segítségével. A feladatokat a szerzők úgy állították össze, hogy a középpontban a kreatív problémamegoldás, a fantázia és kifejezési képesség álljon, és a gyerekek maximálisan kihasználhassák képességeiket a nyelvi fejlődésnek ebben a fontos időszakában.

 

Szomor Éva – Szőke Rita: Játszva gondolkodjunk! Medicina kiadó, 1870 Ft