Stuber Andrea

Ismered a Boldogtalanokat?

POSZT 2008

 tudósítás

kultura.hu  2008.VI.14.

 

Ismered a Boldogtalanokat?

 

Péntek hajnali három körül Upor László dramaturg rögtönzött felmérést készített a Dante Café nevű éjszakai udvari szórakozóhelyen. Azt a kérdést tette fel egy sor színházi fesztiválozónak: jártál már az emeleten? A legnagyobb sűrűséggel ezt a választ kapta: Miért, mi van ott? A Dante Café emeletén a Csontváry Múzeum található.

 

A végét járja a VIII. POSZT. A péntek délelőtti szakmai beszélgetésen a galambok állnak elő izgalmas alakítással: úgy burukkolnak odakint, a Pécsi Kulturális Központ manzárdablakai mögött, mintha lehalkított mobilcsörgés volnának. Bent szomorú arcú szakemberek simfelik sajnálkozva a Magyar Színház Hullámtörés című versenyelőadását. A második részben megélénkül az eszmecsere, amikor az egyelőre nem létező szombathelyi színház Czukor Show című produkciója a téma, amiről mindenkinek van egy-egy elismerő szava. Magam ekkor még az előadás megtekintése előtt vagyok, de megtudom előlegbe, hogy Péter Kata, Vasvári Emese és Anger Zsolt csodálatosan játszanak. Novák Eszter azt mondja, tulajdonképpen meg kellene kérdezni a bejáratnál a nézőket, hogy ismerik-e Füst Milán Boldogtalanok című tragédiáját, mert ezt dolgozta fel  tévés kibeszélő show formájában Dömötör Tamás rendező. Aki nem ismeri, az nagyobb élményhez jut, mint aki ismeri. Máris tudom tehát, hogy második fokozatú néző leszek, és jó előre elszánom magamat arra, hogy ellenérzéseimet legyűrve, együttműködő statiszta leszek az imitált tévéfelvételen.

De ezt még megelőzi a Nyílt Fórum délutáni felolvasószínházi programja. A TÁP idei POSZT-os színészversenyének egyik győztese, Vinnai András ül az asztal végén szerzői-instrukciói minőségben. Ő olvassa fel a kurzív sorokat Gromov című színművéből, amely Anger Zsolt irányításával és a Pécsi Nemzeti Színház színészeinek előadásában kerül az érdeklődő közönség elé. Darabont Mikold, Urbán Tibor, Herczeg Adrienne, Lipics Zsolt, Köles Ferenc, Ottlik Ádám és sok-sok szemüveg szerepel. Anger rögtön az elején felveri a mű árát, közölve, hogy Gothár Péter azért ül a nézőtéren, mert érdeklődik a darab iránt. A bensőséges premier láttán ezen nem is csodálkozik senki. A mű jó humorú és agyabeteg, az asztali előadás színészileg virtuóz. Tulajdonképpen minden esélye meglenne a produkciónak arra, hogy Kukorelly Endre beválogassa, ha nem volnánk már túl a dolgon.

Este a Czukor Show-n eligazítanak és kordában tartanak. Egy tévés szakember valóban az, Simicz Sándor a neve , mindig mondja, mit kell csinálnom. Fütyülhetek a világra, miközben a bőség zavarával küzdök. Kölcsönszemeket kellett volna bérelnem, hogy egyszerre legeltethessem Péter Katán, Vasvári Emesén, Anger Zsolton. Tényleg csodálatosan játszanak. 

Stuber Andrea