Stuber Andrea

Színház a polcon

Katona-előadások DVD-n

hír

kultura.hu  2008.14.

 

Színház a polcon

 

Népszerű sorozatát, a Kultúrsokkot színházi gyűjteménnyel bővíti a Budapest Film. Idén év végéig összesen tíz DVD-n adja ki a huszonötödik születésnapját ünneplő budapesti Katona József Színház korábbi előadásait, illetve néhány műsoron lévőt is.

 

Mint a POSZT keretében tartott sajtótájékoztatón Szelényi Ákos elmondta, az első három DVD – a Tartuffe, A talizmán és a Három nővér – a napokban kerül forgalomba, mégpedig a legszélesebb körben. Nem csak a színházban árulják majd (a szezonban), nem csak a könyvesboltok kínálatában fedezhetjük fel, de a nagy áruházláncokban is. A legközelebbi bevásárlás során akár Ascher Tamás Csehov-rendezését is belerakhatjuk a kocsinkba, hogy azután otthon majd feltehessük a polcra a nélkülözhetetlen klasszikusok közé.

Az 1990 forintért árult DVD-k számos extrát tartalmaznak. A Tartuffe esetében például megtekinthető a témába vágó Imposztor-előadás részlete is (az, amikor Major Tamás Boguslawskiként Moličre-t értelmez), a Három nővért pedig az alkotókkal zajlott beszélgetés kíséri. Külön funkció, hogy a felvételeket részletes műelemzések bővítik, tagolják, a Magyartanárok Egyesülete elnöksége tagjainak (Schiller Mariann és Fenyő D. György) közreműködésével és ajánlásával.

A sorozat első három darabját ősszel az Übü király, a Csirkefej, a Platonov, A revizor, az Elnöknők, a Fekete tej és az Ivanov előadásának DVD-premierje követi.