Stuber Andrea

Annak láttán

Csuja Imre

interjú

Népszabadság Jövő 7 2005.II.25.

 

Annak láttán

 

Hogy valakinek Novecento (Új Század) legyen a becsületes neve, az nem sokkal rendkívülibb, mint hogy az illető egy óceánjárón született, ott éli le az életét, s a legjobb zongorista azon a világon, amelyből az „anyahajóján” kívül semmit nem látott. Novecento történetét Az óceánjáró zongorista legendája című Giuseppe Tornatore-filmből ismerhetjük. (További adatok: operatőr Koltai Lajos. Novecento: Tim Roth, Mácsai Pál magyar hangjával. Trombitás: Pruitt Taylor Vince, Csuja Imre szinkronjával.) Novecento élete most monodráma formájában elevenedik meg Csuja Imre előadásában az Örkény Színházban.

– Amikor A temetetlen halott című film forgatásán találkoztam Mácsai Pállal, beszélgettünk, s nem sokkal később felhívott – kezdi mesélni Csuja Imre. – Azt mondta, az Örkény Színházban megforduló rendezők közül többen is említették a nevemet, hogy szívesen dolgoznának velem, hát nem lenne-e kedvem a társulathoz szerződni. Rövid gondolkodási idő után, mintegy három másodperc múlva igent mondtam. Néhány héttel később Mácsai felvetette, mit szólnék egy monodrámához. Azt sem elleneztem. Így voltaképp már másfél éves terv ez a produkció Alessandro Baricco művéből. Lukáts Andort nyertük meg rendezőnek, akivel már a Katona József Színház Portugál-előadásában is nagyon szerettem dolgozni. Sziporkázik. Csak tudjam megcsinálni mindazt, amit kitalált nekem!

– Későn érő típus? Harmincöt-negyvenéves korára lett sűrűn foglalkoztatott színházi színész és – mondhatni – filmsztár.

– A pályám vidéki színházakban kezdődött. Egyszer Egerben a gazdasági igazgató elkérte a tenyeremet jóslás céljára, s kiolvasta belőle, hogy életem második felében leszek sikeres. Munkám mindig akadt, de idővel valahogy – szerencsés módon – maga után vonta az egyik szerep a másikat. Máté Gábor meghívott a Szeget szeggel porkolábjának a Katonába. Annak láttán Bodó Viktor meghívott az Attack című vizsgarendezésébe. Annak láttán Babarczy László meghívott a Pokol előadásába a Játékszínbe. Annak láttán Balázsovits Lajos meghívott az Egerek és emberek George szerepére. Így állt össze a sor. Miközben az Örkény Színház három produkciójában játszom. Az arab éjszakában Hans Lomeiert. Életemben ilyen nehéz dolgom még nem volt, de nagyon szeretem az előadást. Aztán ott a Koldusopera, Tigris Brownként még énekelhetek is. A Sirály Samrajevje pedig Csehov-szerep, vagyis sok színészi finomságra ad módot. Jó dolgom van.

– A filmszerepekből is egyik jött a másik után. Az Üvegtigris nyomán valóságos rajongótábora támadt. Az idei filmszemlén öt produkcióban tűnt fel a vásznon.

– És nem láttam egyik filmet sem, amit szörnyen szégyellek, de úgy alakult, hogy a bemutatók idején mindig éppen színházban próbáltam. Most meg, amikor a filmszemlén sort keríthettem volna rájuk, a Novecentót gyűröm éjjel-nappal. Ezt az egykori trombitást, aki elmeséli a zenésztársa életét. Vagy talán inkább megéli, eljátssza, szituációkba helyezve, megelevenítve mindent és mindenkit. Ugyanakkor némi bizonytalanságot hagyva afelől, hogy mindez valóban megtörtént-e, vagy csak a fantáziája szüleménye.

A Novecento bemutatója február 26-án lesz az Örkény Színházban.

Stuber Andrea