Stuber Andrea

Volt is, lesz is

Tasnádi Csaba

interjú

Elite 1998. VI.

 

Szentendrei Teátrum

Volt is, lesz is

Jubileumi nyári évad a Duna-kanyarban

 

Júniusban immár harmincadszor tárja ki (több különböző) kapuját a Szentendrei Teátrum. A Duna-parti kisváros hagyományos nyári évada az elmúlt évtizedek alatt sokféle arcát mutatta. Az első, 1969-es Fő téri bemutató óta (Pikkó hertzeg: Sztankay István fh.), számos színházművész működött itt, volt fénykor és hanyatlás, helyszínek és vezetők cserélődtek, de az változatlan, hogy Szentendre nyaranta változatos programot kínál a színházkedvelőknek.

– A tavalyi évad kitűnően sikerült – mondja Tasnádi Csaba, aki pályázat útján lett a Teátrum igazgatója az elmúlt évben. – Az idei terveim közül a legszebb sajnos dugába dőlt. Egy romos malmot néztünk ki, most folyik a felújítása, s némi átépítés alkalmassá tette volna arra, hogy a falai között kulturális centrum létesüljön. De félkészen is nagyszerű terepe lett volna az udvarára képzelt színielőadásoknak. Sajnos az önkormányzat elállt ettől a tervtől. Maradnak tehát a korábbi helyszínek: a Fő tér, a Városháza udvara, a zeneiskola díszterme és néhány vendéglátóipari egység hangulatos belső tere.

Ezen a nyáron mindenekelőtt a fiataloké lesz Szentendre: színművészeti főiskolás produkciók jönnek Pestről és Marosvásárhelyről, fellépnek a Zeneművészeti Főiskola növendékei és berlini zeneakadémisták, de képző- és iparművészeti főiskolások is szerepelnek díszlet- és jel­mezkiállítással. Nem feledkeztünk meg a Szentendrén élő nemzeti kisebbségekről sem: hívtunk német, szerb és horvát színházat is egy-egy produkcióra. VIDOR-napok címmel Országos Vígjáték Fesztivált rendezünk – zsürivel és díjakkal, ahogy kell –, ennek keretében vidéki színházak vígjátékelőadásaival ismerkedhetnek meg a nézők. Maga a Szentendrei Teátrum négy-öt önálló (illetve koprodukciós) bemutatóra készül. Ezek között lesz opera (a Bajazzók, Bé­kés András rendezésében), lesz pajzán komédia, melyet olyan színészek játszanak el – Ivancsics Ilonától Lukáts Andorig – akik Szentendrén vagy vonzáskörzetében élnek. Tervezünk zenés játékot is, az Irma, te édest Udvaros Dorottya és Széles László főszereplésével.

Stuber Andrea