Stuber Andrea

Tiszán innen, Dunán túl

Szeged 60. szezonja

hír

Elite 1998.V.

 

Tiszán innen, Dunán túl

Szeged hatvanadik szezonja

Háry Jánostól Kun Lászlóig

 

A szegedi szabadtéri színház az a hely, amely üresen is impozáns. A hatalmas nézőtér és az azzal szemben magasodó dóm még olyankor is lenyűgöző látvány, amikor sem a tribünön, sem a színpadon nincs egy teremtett lélek sem. Persze efféle hangulatos magányra ne számítson senki idén nyáron, amikor a jubileumi, hatvanadik évadra kerül sor a Dóm téren.

A nyitány - július 17-én - a Háry János bemutatója lesz. Stílszerűen, minthogy Szegeden már régóta a Tiszán innen, Dunán túl dallamával hívják a közönséget a csillagtetős nézőtérre. Kodály Zoltán dalművét Szikora János rendezi, majd Kerényi Miklós Gábor állítja színpadra az Álarcosbált. A Verdi-opera július 24-i premierjén - többek között - egy híres külföldi tenor, a bolgár Nicola Romano lép fel.

A program összeállítói nem feledkeztek meg Szeged 500. születésnapjáról sem: július 31-én a Szöged hírös város című táncműsorral köszöntik az ünneplő helybélieket. Az est koreográfusa Foltin Jolán. Az augusztus a korábbi nyarakon már jól bevált rockoperáké lesz. 7-én és 8-án az Elizabethet tűzik műsorra - és ez lesz a két utolsó alkalom Lévay Szilveszter és Michael Kunze művének láthatására.  22-én a Kun László király hányatott életét feldolgozó zenés mű, A kiátkozott tér vissza a Dóm térre, hogy örömöt szerezzen avagy csalódást okozzon a Szörényi-Bródy szerzőpáros híveinek.

(stuber)