Stuber Andrea

A tettes visszatér

Kiss Csaba

interjú

Elite 1998. III.

 

A tettes visszatér

Kiss Csaba és Lady Macbeth, másodszor

 

Kiss Csaba dramaturg, rendező és a Macbeth család házi szerzője. Volt már ugyanis egy Macbeth-átirata – Shakespeare tragédiájának négyszereplős változata –, melyet a Győri Padlásszínházban vitt színre sikerrel. Most pedig ismét Macbethnéhez fordult témáért, igaz, ezúttal egy másikhoz. Nyikolaj Leszkov Kisvárosi Lady Macbeth című kisregényéből írt drámát, melyet a Katona József Színház stúdiójában, a Kamrában rendez meg. Az eredeti mű 1865-ben született, nagyon orosz és nagyon szenvedélyes. Egy asszonyról szól, aki szerelmi indítékból gyilkol: apóst, férjet, gyermeket, s végül mégis elveszíti a szeretett férfit.

Eddigi munkái arra utalnak, hogy rettenetesen érdeklik a női szenvedélyek.

– Lehet, hogy titokban valahol nő vagyok – mondja Kiss Csaba. – Legalábbis mindig jobban izgattak a nők érzelmei, mint a férfiakéi. Az utóbbiak sokkal átláthatóbbak; egyszerűbb srófra járnak. Ugyanakkor a férfi lelke mélyén mindig ott él a vágy: egyszer egy nő annyira szeresse őt, hogy ölni tudjon érte. Minden, ami ennél kevesebb, az voltaképp kompromisszum. Leszkov művéhez egyébként mélyen személyes közöm van; hiszen a próbák elkezdése előtt én is egy hasonlóan pusztító, egész valómat megrázó drámát éltem meg. (Jó, hát az ölést leszámítva.) Úgy éreztem, el kell mondanom a világnak, ami Katyerina Lvovnával, vagyis velem történt. Ilyenformán a produkciónak nagy a tétje számomra. Életem (lelkileg) legérettebb műve ez a színdarab, s ha nem sikerül jól az előadás, az csakis az én hibám és kudarcom lesz.

Kik az alkotótársai?

– Zsámbéki Gábor nagyvonalúan az általam kért legjobb szereposztást biztosította, azokat a kiváló színészeket, akikkel nagyon vágytam dolgozni. Fullajtár Andrea, Stohl And-rás, Horváth József, Szirtes Ági, Elek Ferenc, Lengyel Fe-renc és Kovács Patrícia játssza el a darab tizennégy szerepét. Az előadás nem lesz hipperrealista és nem fog aktualizálni. De modern arcokat, mai embereket látunk majd egy klasszikus történetben. Mert bármelyik nőben, aki szembejön velünk a metró mozgólépcsőjén, rejtőzhet egy tragédiányi szenvedély.

Bemutató: március 13-án pénteken a Kamrában.

Stuber Andrea