Stuber Andrea

Rózsa Krisztián

Junior Prima-díj

laudáció

Fidelio   2021.IX.14.

 

Kíváncsian villanó, világos szempár

Rózsa Krisztián Junior Prima-díjas

 

„Véleményem szerint az emberközpontú, szabad, alázatos, nyitott munkamódszer a színház alapja” – mondja Rózsa Krisztián, ha egy fontos mondatot kérünk tőle.

Színészi karakterét tekintve izgága típusú fiatalembernek látszik, kíváncsian villanó világos szemekkel. Gyerekkorát egy kis beregi faluban töltötte, ahol semmi nem történt. Annyira unatkozott, hogy a házuk udvarán saját magával verekedett, és megtanult szaltózni. A szülők a négy gyerekük életre szóló terveit már kiskoruktól kezdve körültekintően és informatívan támogatták, így került Rózsa Krisztián a nagykállói gimnázium drámatagozatára. A középiskolás fiú számára a végső lökést egy nyíregyházi Tizenkét dühös ember-előadás nézői élménye adta – ott dőlt el, hogy a színészet lesz az útja. Ha mások is így akarják. Így akarták. Kaposváron lett színinövendék, Kelemen József osztályában.

2014-es diplomázása óta kipróbálta magát a színházcsinálás két, legkülönbözőbb területén. Két évig élt és dolgozott a kaposvári diáktársaival létrehozott független társulatban, a k2-ben, amely az első pillanattól kezdve izgalmas, kreatív színházi alkotócsapatnak bizonyult. Majd elszerződött az ország legnagyobb – és a jelenlegi legjobb – vidéki színházába, Miskolcra. (Úgy kell elképzelni a pillanatot, hogy a k2-vel épp a saját darabjukat próbálták Ascher Tamással, amikor Béres Attila igazgató megtette ajánlatát.) Rózsa Krisztián a független színházból hozott magával egyfajta szemléletet, munkamódszert, ízlést és humort. Mindez igen jól hasznosul a sokműfajú, sokhelyszínű miskolci színházban. Előnye ennek a teátrumnak, hogy erős rendezőgárdája jóvoltából többféle rendezővel lehet újra meg újra dolgozni, ami elősegíti egy fiatal színész fejlődését. Szőcs Arturnál például A kaukázusi krétakörben szerepelt – alakításáért Básti Lajos-díjat nyert a POSZT-on a színházi dolgozók szakszervezetétől –, de energikusan learatta a táncoskomikusi babérokat is a Bál a Savoyban előadásában. Keszég László egy kétszemélyes Lear király-verzióban bízta rá a Bolond szerepét Harsányi Attila mellett, Rusznyák Gábor meg épp a Luxemburg grófjában játszatja. Szabó Mátétól a zenés Will Shakespeare-t kapta, és természetesen ott volt, amikor k2-s barátai, Fábián Péter és Benkó Bence a miskolci Elza-trilógiába fogtak. Mohácsi János sem visz színre Miskolcon olyan darabot, amelyben Rózsa Krisztián szerepet ne kapna. Kiemelkedő Mohácsi-produkciók, a Kabaré (Cliff) és A velencei kalmár (Gratiano) sikerének volt részese.

Béres Attila legutóbb a Producerek egyik főszerepét bízta rá. Bátortalan, könyökvédős, nyunyókás könyvelőt játszik. Énekel, táncol, és este fél 11-re kinövi magát sikeres Broadway-producerré. Simán el lehet hinni neki bármilyen fényes karriert.

Stuber Andrea