Stuber Andrea

Szőke lány, barna fiú...

Hinta-palinta

színikritika

spirituszonline.hu   2021.II.13.

 

Szőke lány, barna fiú, színes lovak

Hinta-palinta

Harlekin Bábszínház

 

 

A hinta-palinta tökéletes hívószó – azonnal mondókához igazítja a szájat és a ritmusérzéket. Az asszociációs sor már a második-harmadik lépésben eljut a lovakhoz, és a Harlekin Bábszínház előadásának díszlete fel is vonultat úgy féltucatnyi hintalovat, a díszlettervező Majoros Gyula saját munkáit. Akad közöttük, amelyik kitörni, veszedelmesen ágaskodni is tud, a másik pedig kocsit húz be, már-már hintót.

Van aztán egy csinos, türkiz színű házikó csúszdával, meg felhő alakú hinta, fölötte röpködő famadarakkal. És látható egy olyan játékfa, amelynek törzsén bábharkály kopogtathatja le magát a sárga földig.  Az előadás látványvilága ízléses, szép, finom. Barátságosak, nyugalmat árasztóak a színek, pontos a világítás. Egyszerre meghitt, ünnepélyes és játékos a tér hangulata.

Először a lány jön be, Hannaflóra (Szabados Böbe) a lánykabábbal, és sorban megcsodálja ennek a játszótérnek minden elemét. Azután a fiú érkezik, Árminka (Herein János), aki egyenesen a csúszdán szánkázik be. A két kis figura egymás mellé ül a hintalópáron – Hannaflóra először még féloldalas női lovaglóülésben foglal helyet –, majd azon frissiben nekikezdenek a játszásnak. A lányka pilinckalábú szoknyás bunrakubáb, helyes piros-fehér csíkos térdzokniban. A sötétkék ruhás, fekete kesztyűs Szabados Böbe meghatóan szőke hozzá. Amikor Hannaflórának érzelmei támadnak, olyankor azokat a színésznő arca magára veszi. A csíkos pólós, piros tornacipős, szeplős Árminkához ugyancsak jól illik a kedves mosolyú, barna hajú Herein János. A két báb egy nem várt pillanatban meg is tudja fogni egymás kezét (mágnes!), úgyhogy kézen fogva lovagolhatnak párban, ha arra támad kedvük.

Meglepően cizellált mozgásokra képesek a színészek a bábokkal: a fiú kifejezetten nehéznek mondható lovastornaelemeket produkál a lovon, ha kell. Továbbá feltűnően jól táncol a bábkettős, már-már bonyolult párostáncok koreográfiájának bemutatására képesek. Árminka hegedülni tud, Hannaflóra pedig minden egyes nevetése alkalmával a szája elé kapja a kezét, mint aki első lépéseit teszi a zavaros és zavarba ejtő bakfiskor felé. (Vagy esetleg nekiszaladt egyszer egy üveges lengőajtónak, és az ütközéstől letört egy frontfoga.) Jóllehet Hannaflóra és Árminka egyébként még kisgyerekek módjára csipkedi és csiklandozza egymást. További specialitásaik: a fiúbáb képes a nyakába venni a lánybábot, Szabados Böbe pedig még a vibrátót is eljátssza, amikor Hannaflóra énekel. A nagytudású, változatosan akcióképes bábok Majoros Gyula tervei alapján Csonka Erzsébet és Kaló Attila míves munkájaként kerültek színpadra.

Az előadást népi mondókák, nyelvtörők és gyermekversek alapján írta, összeállította és rendezte: Éry-Kovács András. A színlap erre nem utal, de az internet rövid úton kiadja, hogy a lovas szövegek szinte mindegyike szerepel a Nézz rám, pacikám! Mondóka- és versgyűjtemény a lovakról című, belső használatra, lovasterapeuták számára készült összeállításban, amelyhez a verseket Szarka Éva válogatta.

Magától értetődik, hogy ez az igényes produkció – amelyet a „csöpp” elnevezésű korosztálynak, vagyis a legkisebbeknek hozta létre az egri bábszínház –  masszív alapanyagként Weöres Sándor költészetét vette igénybe. A Hinta-palintában elhangzik számos Weöres Sándor-vers, némelyik megzenésített változatban is. Szépen énekelnek a szereplők, két szólamban, könnyedén. A zenei feldolgozások és a zenei közreműködés Zádori Szilárdot dicsérik, aki a színpad bal szélén gitárral és figyelemmel kíséri a két színészt. A Weöres-válogatás olyik darabja persze épp csak érintőlegesen foglalkozik a lótematikával, de mit számít ez, ha a szülőkben nosztalgikus emlékeket idéz, a gyerekek számára pedig biztató jövőképet fest fel. Mint például ez:

Égi csikón léptet a nyár,

tarka idő ünnepe jár,

táncra való, fürdeni jó,

nagy hegy alatt hűsöl a tó.

 

Hogyha kijössz, messzire mégy,

hogyha maradsz, csípdes a légy.

Habzik az ég, mint tele-tál,

tarka idő szőttese száll.

Hinta-palinta (Harlekin Bábszínház)

Játsszák: Szabados Böde, Herein János

Népi mondókák és gyermekversek alapján írta és összeállította, az előadást rendezte: Éry-Kovács András

Irodalmi munkatárs: Hegedűs Flóra

Díszlet- és bábtervező, a hintalovak készítője: Majoros Gyula

Bábkészítők: Csonka Erzsébet és Kaló Attila

Zenei feldolgozások, zenei közreműködő: Zádori Szilárd

Harlekin Bábszínház online stream, 2021. január 29-31.

 

Stuber Andrea