Stuber Andrea

Szofi énekel

Hab a tortán!

színikritika

spirituszonline.hu   2021.XI.13.

 

Szofi énekel

Hab a tortán!

Pagony – Füge Produkció

 

Két évvel ezelőtt indult a Jurányi Házban a Pagony Kiadó és a Füge közös sorozata, a Hab a tortán! Csak aztán kicsit lassan haladt, ami a járvány rovására írható. Az előadás-sorozat keretében gyermekes színészpárok mesélnek mások gyermekeinek, egy-egy Pagony kiadta könyv alapján. Jordán Adél és Keresztes Tamás kezdték annak idején, Pető Kata és Porogi Ádám folytatták, majd Rezes Judit és Szabó Győző műsorával bővült a repertoár. Verebes Linda és Pindroch Csaba után csapott le a vírus. Nekem most Szinetár Dóránál és Makranczi Zalánnál sikerült bekapcsolódnom a mesefolyamba, de mindjárt érkezik Pálos Hanna Kovács D. Dániellel, majd a Mórocz Adrienn – Kovács Lehel páros.

A Jurányi harmadik emeleti laborja a helyszín, a kosárpalánkból ítélve kiérdemesült tornaterem lehet, de most teret ad nemcsak a színészi játéknak, hanem az előtte-utánára tervezett kézműves foglalkozásnak is. A díszlet néhány hosszú, gurulós ruhafogas, amelyen jelmezek lógnak. Ez illik egyrészt az alapmeséhez, amelyben Harcos Bálint kislányhőse, Szofi egy áruházban jár a mamájával. Másrészt módot ad arra, hogy a két színész és partnerük mindenféle hacukát magukra szedjenek. Az egész produkció vasárnapi ebéd előtti harsány, jókedvű családi bolondozásra emlékeztet.

A ruhafogasok lendületes szétgurítása után színes szalagokat feszítenek ki a játszók, azonnal némi manézshangulatot teremtve. Makranczi Zalán varázslóköpenyben, varázskalapban mint Feri bűvész könnyedén és gyorsan hangot talál a nézősorok előtti párnákon ülő kisgyerekekkel – simán operál koponyát, hogy belenézhessen a nézőcskék fejébe. Szinetár Dóra pedig úgy érkezik, mint aki matinéidőben kimenőt kapott egy musicalszínházból. Dús vöröshajú, csíkos pólós, szoknyás kislány képében azonnal rázendít egy musicalslágerre, Feri bűvész csak győzze lecsavarni a képzeletbeli gombot rajta.

Aztán ez a kifejezetten hétköznapi varázsló a játéktérre penderít egy nagy kislányt, aki eleinte elég tétován és zavartan áll a közönség tekintetének kereszttüzében ahhoz, hogy elhiggyük, véletlenszerűen horgászták ki a nézőtérről. De idővel megértjük, hogy Zorka Veronika a családhoz tartozik, s teljes jogú segítője és résztvevője a játéknak. Amikor történetesen Szofi, vagyis Szinetár Dóra anyukájaként lép fel, akkor már a szép beszéde is feltűnik.

Harcos Bálint Szofi-történetei közül kettőt foglal magába az előadás. Az egyikben Szofi varázsol, illetve Feri bűvész önkéntes segédeként gyakorolja szép sikerrel a varázsolást. A másik mese látványosabb. Abban Szofi egy áruház bejáratánál megismerkedik Tomival, s aztán a két gyerek a ruhakínálatból válogatva átváltozósat játszik, míg az anyukák nem figyelnek rájuk. Bohócnak öltözni egyszerű, de mutatós: színes paróka, nagy zakó, nyakkendő, plusz a két színész harsány játékkedve, és kész is. Oroszlánná változni segít néhány sárga sál, a tüllszoknya meg beválik sörénynek, bár kicsit sokat kell fejet rángatni a kilátáshoz. Rablónak kiadva magukat Szofi és Tomi fekete harisnyanadrágot húznak a fejükre, majd a legnagyszerűbb találmányukból egy szép nagy dinó kel életre. Ehhez Révész Richárd zenei kíséretet biztosít a Jurassic Parkból. (Továbbá minden máshoz minden más odaillő muzsikát.) Ezenközben a két színész már említett ifjú partnere az áruház igazgatónője szerepében sopánkodik és kiált segítségért: hol a kertészeket, hol az állatkertet, hol a rendőrséget hívatja. Kedves poén a szülőknek (sőt talán inkább a nagyszülőknek) adresszálva, hogy az áruházi hangszóróban bemondják: a második emeletre NDK turmixgépek érkeztek, a kivehető ajtósak.

Ebbe a nem túl vastag írói alapanyagba belekerült még egy-két betét. Például a kevéssé teátrálisan megoldott A majom mamája című mese Julia Donaldsontól, amelyben állatfényképeket mutogatnak az elveszett kismajomnak (Makranczi Zalán). Ám ő sem az elefánt, sem a kígyó, sem senki más fotóján nem ismeri fel az egyetlen másik állathoz sem hasonlatos anyukáját. A legkedvesebb intermezzo kétségkívül az, amikor Feri bűvészt, vagyis Makranczi Zalánt felhívja az édesanyja. Hiába szeretné műszakjában a varázsló gyorsan letenni a kagylót – vagyis ez a kifejezés, hogy kagyló, alighanem elévült már a mobiltelefon korszakában –, egy anyukát nem olyan könnyű letenni. Ez egyébként alighanem közös vonása mindennemű anyukának, legyen szó majommamáról, bűvészmamáról, gyereknek vagy felnőttnek anyjáról.

 

Hab a tortán! Mesél: Szinetár Dóra és Makranczi Zalán (Pagony Kiadó – Füge Produkció)

Harcos Bálint: Szofi átváltozik és Szofi varázsol című könyvei alapján írta Makranczi Zalán.

Szereplők: Szinetár Dóra, Makranczi Zalán, Zorka Veronika

Zenész: Révész Richárd

Jurányi Ház, 2021. november 7., kb. 70 néző

Stuber Andrea