Stuber Andrea

Gyöngyösi Zoltán

Junior Prima-díj

laudáció

Fidelio   2021.IX.14.

 

Szívesen látják el szerepekkel

Gyöngyösi Zoltán Junior Prima-díjas

 

„Nincs olyan, hogy kész vagy egy szereppel. Az egyik legfontosabb, amit megtanultam, hogy nem szabad elkényelmesedni.”

 

Gyöngyösi Zoltán útja a színészi pályán egyenesnek és buktatóktól mentesnek látszik. Mindig társakkal együtt ment, sosem volt egyedül. A debreceni fiút a színházba bevezető Ady Endre Gimnázium dráma tagozatos osztályából úgy vették fel a színiegyetemre, hogy további négy osztálytársa is bekerült abba a Máté Gábor – Dömötör András osztályba, amelyben megkezdhette tanulmányait 2012-ben. Feltűnően eredményesen együttműködő, együtt dolgozó csapatnak bizonyultak. Végzés után sem szaladtak teljesen szét: négyen szerződtek a Szegedi Nemzeti Színházhoz, ahol úgy tűnt, új korszak nyitányának lehetnek tevőleges részesei a lendületes, tehetséges pályakezdők. De hamar változott a konstelláció, így Szegeden csak néhány érdekes munkára futotta az időből: egy igen figyelemreméltó János király-előadás címszerepére, a Kazamatákra és a XIV. Renére. Majd együtt távoztak mind a négyen, bár más-más színházakba.

Gyöngyösi Zoltán pályáján Szeged után a Vígszínház lett a következő állomás. Itt újra összetalálkozhatott ifj. Vidnyánszky Attilával, akivel tulajdonképpen el sem váltak. Az egyetemen született barátság és munkakapcsolat természetes módon hozta magával, hogy Gyöngyösi Zoltán alapító és oszlopos tagja a Sztalker Csoportnak. Már a sziporkázó és programhirdetőnek nevezhető budaörsi Liliomfiban ott komédiázott Kányai fogadósként, s azóta is valamennyi produkciójukban alkotótárs, résztvevő. S mivel ifj. Vidnyánszky Attila sokfelé rendez, így Gyöngyösi Zoltán is több színházban szerezhetett tapasztalatokat, a Radnótitól (Iván, a rettenet) a Nemzetiig (Woyzeck, III. Richárd) A Sztalker előadásaiban legtöbbször nem főszereplő, hanem az energikus csapat egyik tagja. De nincs az a mozgalmas tömegjelenet, amelyikből ki ne tűnne elképesztő mozgáskészségével, mozgáskultúrájával. Nem meglepő, hogy a 2017-es POSZT zsűrije kiemelte őt és a legjobb 30 év alatti férfiszínész díjával jutalmazta a III. Richárd Gyilkos I. szerepében nyújtott alakításáért.

Abban, hogy a Vígszínházban az elmúlt évadban Gyöngyösi Zoltán lépett a legtöbbször színpadra, belejátszik, hogy nemcsak ifj. Vidnyánszky Attila foglalkoztatja – Kinek az ég alatt már senkije sincsen, Liliom, A nagy Getsby, vagy a most készülő Szerelmek városa –, hanem a Vígszínház többi rendezője is szívesen látja el szereppel. 2020-ban megkapta a társulattól a Kiscsillag is csillag díjat. Elnevezése alapján ez az elismerés kicsit olyan, mint egy buksisimogatás. De aki fiatal még, az előtt ott áll a „Nagy csillag meg pláne csillag” díjak lehetősége is.  

Stuber Andrea