Stuber Andrea

Szoroszorkány

eSzínház fesztivál

színikritika

spirituszonline.hu   2021.IX.22.

 

Szoszorkány

eSzínház Fesztivál

 

A karanténidőszaknak nem sok jótéteménye volt, de ezek között ott szerepel az online színház felvirágzása. A távszínházi műfaj működtetésében élen járt az eSzínház.hu. Ezen a platformon mostanra olyan színházi repertoár állt össze, hogy eljött az ideje az online színházi fesztivál rendezésének. Az eSzínház fesztiválja szeptember 17-től 26-ig tart, és aki bérletet vesz, ez idő alatt akár mind a 25 előadást megnézheti, amikor csak akarja. Ahogy az egy fesztiválnak dukál, szakmai zsűri értékeli a produkciókat, ugyanakkor a közönség is szavazhat. Külön érdekesség, hogy élő online kerekasztal-beszélgetések zajlanak olyan témákról, mint például a dramaturgia és a rendezés, vagy a színészi játék kérdései, sőt stílszerűen a sztrímelésről is szó volt, illetve lesz.

A háromféle fesztiválbérlet közül e hasábokon a gyerek- és ifjúsági előadásokat kínálóra hívjuk fel az olvasók figyelmét. Ebben a szekcióban hat produkció alkotja a versenyprogramot, abból kettő számíthat a nagyobb gyerekek, kamaszok, középiskolások érdeklődésére. A pécsi Escargo Hajója Színházi Nevelési Szövetkezet Mákkirályfi-előadása szűken értelmezve addiktológiai tanmese, tágabban pedig azt jelenetezi le, ahogy egy családban egyik nemzedék után a másik viszi tovább a súlyos problémákat. Négy játszó, Kocsis Zsófia, Zárug Bernadett, Szabó Márk József és Szabó Zsolt alakít mindenkit – apát, anyát, gyereket, barátot, barátnőt és bárki mást. Megkapóan, élettelien kerekítik kompakt színházzá a Szalai Ádám rendezte darabot.

A másik produkció a tatabányai Jászai Mari Színházban született, József Attila életéből és verseiből kiindulva. Czukor Balázs rendező egy mai fiatal költőt képzelt el koszlott albérletben. Pár napja jött ki a pszichiátriáról – túl egy öngyilkossági kísérleten –, és még nem bír emberek közé menni. Mindazonáltal a szobáját hamarosan benépesítik ismerősök és ismeretlenek, Horger tanár úrtól (Végh Péter) és a költőbaráttól, Gyulától (Kolnai Kovács Gergely) kezdve Flórán (Nagy Katica) és a mamán (Tóth Rita) át a szomszédasszonyig, aki Danis Lídia leírhatatlanul csodálatos mosolyát viseli az arcán. Az előadás különleges színészi ereje elsősorban a főszerepet játszó Figeczky Bencének köszönhető, aki varázsosan egyszerűen adja a lelkileg mélyen bonyolultat. Párjelenetei Danis Lídiával ünnepi percei voltak a 2019/20-as színházi évadnak.

Az eSzínház fesztiválján látható négy gyerekelőadás ugyancsak színvonalas választék a kisebb nézők számára. A Kolibri Színház Emma csöndje-előadásának távpremierjéről beszámoltunk ezeken a hasábokon. A továbbiak – a szegedi Kövér Béla Bábszínház A kis boszorkánya, a székesfehérvári Vörösmarty Színház Diótörőcskéje és a pécsi Bóbita Bábszínház Hollókirálya – a 3-4 éves közönség számára készültek. Bár az nem kizárt, hogy a Bóbita Hollókirálya – Varsányi Péter rendező munkája – akár ijesztő is lehet a kicsik számára, mert van némi akcióthriller jellege. (Ráadásul Czéh Dániel úgy tartja a karján a hollóbábot, akár egy gépfegyvert.) A címszereplő egy elátkozott várúr, aki holló képében ellentmondást nem tűrően szerez emberlányt feleségnek. Az ifjú arának (Balog Zita Mária) hét évig kell magányosan élnie; férjét, aki csak éjszakára öltheti fel emberalakját, a hét év leteltéig nem is láthatja. Az asszonnyal szemben meglehetősen indolens történet az utolsó éjszakán kulminál: a feleség már nem tudja türtőztetni magát, meglesi a férfit, így a női türelmetlenség és kíváncsiság hozza a bajt a párra. A heppiend nem marad el: immár ember és ember forr össze szerelmes csókban végül.

A székesfehérváriak Diótörőcskéje ősbemutató: Csukás István a színház felkérésére írta a mesét, ám a premiert már nem érhette meg. Kerkay Rita képzőművészetileg ihletett rendezését minőségi zene támogatja – Matkó Tamás a szerzője –, és a társulat java lép fel a produkcióban, Kuna Károlytól Varga Máriáig, Kiss Diána Magdolna és Kricsár Kamill értékes zenészi közreműködésével.

Személyes kedvencem A kis boszorkány a Kövér Béla Bábszínháztól. A Schneider Jankó által adaptált és rendezett mesében egy szokatlanul fiatal, 127 éves boszorkány (Mag Eszter) szabálytalanul látogat el a korhatáros boszorkányszombatra, amin csak a 200 év fölötti boszorkányok vehetnek részt. Ebből lesz a bonyodalom. Egy évvel később, amikor vizsgát kell tennie főhősnőnknek, kiderül, hogy az egész rendszer el van hibázva. Mivel a boszorkány világszervezet szerint nem az a jó boszorkány, aki jót tesz. Pedig de. A Bartal Kiss Rita tervezte végtelenül bájos bábokat csupa megnyerő orgánumú, kellemes hangú színész mozgatja, igényes élő zene kíséretében. Feltűnő a couleur locale: emlékezetes szcéna például a szögedi piacon játszódó, ahol paprikaárus, mézeskalácsos, fakanalas báb kelleti magát és áruját. Az előadás alapján egyértelmű, hogy ha már boszorkánynak kell lenni, akkor érdemes ehhez szegedi szülőhelyet szerezni.

eSzínház Fesztivál, 2021. szeptember 17-26.

Gyerek- és ifjúsági előadások: A kis boszorkány (Kövér Béla Bábszínház) Emma csöndje (Kolibri Színház), Hollókirály (Bóbita Bábszínház), Diótörőcske (Vörösmarty Színház), Vonat elég leguggolni (Jászai Mari Színház), Mákkirályfi (Escargo Hajója)

Stuber Andrea