Stuber Andrea

Junior Prima-díjasok

Kelemen Kristóf

laudáció

Fidelio kiadvány    2020.IX.

 

Junior Prima-díjasok 2020

Kelemen Kristóf

dramaturg, író, rendező

 

Bármit el tudok képzelni magamról! (Kelemen Kristóf, 2011)

 

Kelemen Kristóf Pécsen született 1990-ben, és a színház mint vonzerő a Leőwey Klára Gimnáziumban töltött színjátszó csoportos évek alatt jelentkezett az életében. Érettségi után tanult a pécsi bölcsészkaron, írt színikritikákat, járt a Hajónapló Műhelybe, majd a Színház- és Filmművészeti Egyetem dramaturg osztálya következett, Radnai Annamária és Forgách András irányításával. „Harmadéves korában arra figyeltem föl – mondja Forgách András –, hogy készül az órákra, mindent elolvas, és szemtelen kérdéseket tesz föl. Ez a legjobb értelemben vett tiszteletlenség nagyon meggyőző volt.”

Hamar kiderült, hogy dramaturgtanoncként szabadon járkál a színházcsinálás különböző területein: negyedévesként pályázati támogatást nyert a Sok alvó közt semmi dolgom nékem című színdarabjára – amelyet a Színházi Dramaturgok Céhe beválogatott az az évi Nyílt Fórum drámakötetbe –, s a Zsámbéki Színházi Bázison rendezett előadást belőle.

Növendék korában gyakornokként dolgozott az Örkény Színházban és a müncheni Prinzregententheaterben, Simányi Zsuzsanna rendezéseiben dramaturgként, Erasmus-ösztöndíjjal öt hónapot töltött a Münchner Kammerspielében Luk Perceval és Martin Kusej mellett.

Diplomázás után a Füge Titánium-pályázatán szavaztak bizalmat a Miközben ezt a címet olvassák, mi magukról beszélünk című munkájának, amelyből a Trafóban rendezett dokumentumszínházi előadást. A Színház- és Filmművészeti Egyetemről és a pályakezdő színészek helyzetéről szólt a produkció, hat magyar és nemzetközi színházi fesztiválra kapott meghívást, és versenyben volt a színikritikusok díjára különdíj kategóriában.

Kelemen Kristóf 2016 óta – a független színházi alkotói léte mellett – főállású dramaturgja a Radnóti Miklós Színháznak. 2017-ben Pálinkás Bence György képzőművésszel együttműködve mutatta be, rendezte meg a Trafóban a Magyar akác című darabját, amely számos külföldi meghívásra sokfelé aratott sikert a világban.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem doktori iskolájának hallgatójaként a tanintézmény múltjával foglalkozik, nem utolsósorban az ügynökdossziék anyagai alapján. Ennek szép művészi eredménye a Megfigyelők a Trafóban, amely produkcióért a legjobb új magyar dráma és a legjobb független színházi előadás díját is elnyerte tavaly a Színházi Kritikusok Céhétől. Idén pedig az MTA Színház- és Filmtudományi Bizottsága Kelemen Kristófnak, az SZFE doktoranduszának ítélte a Bécsy-díjat.

2011-ben egy rádióműsorban azt kérdezték a 21 éves Kelemen Kristóf dramaturgnövendéktől, hogy miként képzeli el magát tíz év múlva. „Nem félek nagyot álmodni. Tíz év múlva: bármit el tudok képzelni magamról, akár az írás, akár a rendezés, akár a filmkészítés, akár itthon, akár külföldön.”

Nyert.

Stuber Andrea