Stuber Andrea

Színikriitkusok díja 2017/18

 

bevezető

Színház  2018.X.

 

Színikritikusok díja 2017/18

A 39. alkalommal átadott Színikritikusok díja szavazásában 18 olyan céhtag vett részt, aki legalább 90 új magyar bemutatót látott a 2017/18-as évadban. Mivel szerettük volna több, gyakorló kritikus véleményét is integrálni, ezért további hat kollégánk szintén kitöltötte a szavazólapot – Dömötör Adrienne, Kovács Bálint, Kovács Natália, Miklós Melánia, Rádai Andrea, Szűcs Mónika –, akik átlagosan 66 bemutatót néztek meg tavaly. Néhány kategóriában holtversenyes, szoros tömörüléses helyzetek álltak elő a számolásnál, illetve az is előfordult, hogy az élen állónak nem volt a szabályaink szerint elég voksa a győzelemhez – jellemzően és sajnálatosan ilyen például a gyermek- és ifjúsági színház kategóriája, amelyben a résztvevőknek csak a fele volt szavazóképes –, ezért ezekben az esetekben a szavazókkal rangsoroltattuk az élbolyt, és ily módon, mintegy második fordulós voksolással alakult ki a végeredmény.

A 2017/18-as évad mezőnyében három határon túli magyar színház négy produkciójával összesen hat kategóriában nyert kritikusdíjat (legjobb előadás, legjobb zenés/szórakoztató előadás, legjobb díszlet, legjobb jelmez, legjobb zene, legígéretesebb pályakezdő). Vidéki színház két díjat kapott (a szombathelyiek, a legjobb rendezést és a különdíjat). Független színházi produkciók alkotói nem csupán a független kategóriában nyertek, hanem további három kategóriagyőzelemben részesek (legjobb gyerek- és ifjúsági előadás, legjobb női alakítás, legjobb női mellékszereplő.) A fenti három, markáns tényező jelez egyfajta tendenciát, amelyen a kritikusok mindenesetre rajta tartják a szemüket.

Ha túl a díjazottak listáján magukat a szavazatokat is átvizsgáljuk, arra jutunk, hogy 100 színház/társulat 188 produkciójára adtak voksot a kritikusok. A társulatok közül 59 fővárosi, 23 vidéki és 18 határon túli. A kőszínháziak és a függetlenek aránya 47-53 az utóbbiak javára. A szavazatokban a legtöbbször szereplő produkciók A Krakken művelet és az Ascher Tamás Háromszéken – még ha ez nem feltétlenül hozott is díjat. A Trafóhoz, a Katona József Színházhoz, a Radnóti Színházhoz és a Miskolci Nemzeti Színházhoz kötődik a legtöbb említés, ugyanakkor a Vígszínház az, amely a 15 kategória közül - a függetlenen kívül – mindegyikben kapott pontot valamelyik kritikustól.

353 színházi alkotó nevét foglalják magukban a szavazólapok. 86 színésznő és 74 színész kapott voksot. A legtöbbet említett alkotók listáját Alföldi Róbert vezeti, őt követi Mohácsi János, Benedek Mari, ifj. Vidnyánszky Attila és Kálmán Eszter – nekik minden bizonnyal erős és jól sikerült évaduk volt.

Jövőre esedékes a 40. kritikusdíj. Reméljük, megérjük. Bízzunk abban, hogy minden nehézség és nehezítés ellenére is ki tudunk tartani a színháznézés, a kritikaírás, a szakmai szervezeti működés és a kritikusdíj-szavazás mellett. Valamint kitartanak azok is – színházak, támogatók, pártolók, nézők, olvasók  –, akik segítik a munkánkat.

Jászay Tamás, Stuber Andrea (szavazóbiztosok)

Stuber Andrea