Stuber Andrea

Benvolio és barátai

Mészáros Máté

színikritika

Criticai Lapok   2011.IX.

 

Benvolio és barátai

AlkalMáté Trupp: Mészáros Máté

 

Vannak színészek, akik első látásra megragadnak. És vannak, akiket nézésenként rak össze magának az ember. Mészáros Máté nálam az utóbbiak közé tartozik. Nem emlékszem, mikor láttam először, de azt tudom, hogy amikor főiskolásként Egerben Orlando szerepét kapta az Ahogy tetszikben, azon meg is lepődtem kicsit meg örültem neki. Magamtól nem képzeltem volna el Orlandónak – ebből gondolom, hogy talán már akkor sem lehetett az az Adonisz, akinek régi ismerői és barátai, Járó Zsuzsa és Kovács Patrícia leírják őt a Mészáros Máté című előadásban. (Hogy kell-e Orlandónak Adonisznak lennie, abba most ne menjünk bele. Mindenesetre egy fiúhősszerelmesről van szó.)

Mészáros Máté Egerben lett a mai Mészáros Máté. Ott játszott el 38 szerepet (a Valahol Európában Ficsúrjától az Éjjeli menedékhely Színészén át A velencei kalmár Shylockjáig és az utolsó Zátonyi Bencéig). Ott nőtt meg a pocakja (amely a maga rengő mivoltában Zsámbékon épp úgy hatásos színpadi effekt, mint az öltöztetős-pufogós-zsótéros-zsémbelős jelenet által megidézett egri Mayában). Ott jutott első országos szakmai sikereihez, például a 2007-es Párnaember Tupolskijaként. (Ez utóbbiról lírai balbetétben emlékezik meg a zsámbéki előadásban a produkciót rendező osztálytárs, Dömötör András.) És Egerben írta be magát a színpadi energiájukkal engem lehengerlő színészek közé, például a Halleluja Lebovicsaként, vagy A hülyéjében Pontagnacként vagy a Te rongyos élet Bezerédi Zoltánjaként. (Ez a tette, az engem lehengerlés annyiban tartozik ide, hogy én írom a cikket.)

Az AlkalMáté Trupp idei zsámbéki bemutatójából, a Mészáros Mátéból megtudhattuk, hogy a topicneve szerint „a legendás Horvai-Máté osztály” tagjai őt tartják számon maguk között a legjobb színészként. És mindannyian úgy jártak jobban, hogy ő kapta meg közülük elsőként a Jászai Mari-díjat, mert hát hogy’ viselte volna, ha nem… A produkció kronologikusan állítja elénk a címszereplőt, a születése előzményeitől kezdve a gyerekkorán át a pályakezdésig és tovább, a szakmai életút jelen állomásával bezárólag. (Hát idáig tudjuk a történetet – ahogy azt Szandtner Anna, Czukor Balázs és mind a többiek éneklik majd a szép finálában.) A nagykorúságig tartó rész olyan, mint egy felnőttként visszatekintett, élettapasztaltan értelmezett és beleérzett ballada a csonka családról. Szívszorító. Miközben nevettető is persze, akár kabarépoénok könnyed és gátlástalan felhasználásával. ( – Megütött! – Juj, de piros! – Nem ott.) Ezt Máté Gábor színésznövendékei nagyon tudják: a fájdalmas és a röhejes tökéletes összetételű vegyületét.

A gyermek- és ifjúsági vonulatnak nem az összes jelenete egyformán színvonalas, de mindegyik kiemelkedő, amelyikben Fenyő Iván alakítja az egyszerre lelkiismeretes és idegtépő taxis apát, aki hátrányos szülői helyzetében kétségbeesett küzdelmet folytat fia és lánya érzelmi megtartásáért. És hát gyönyörűek közben a gyermeki tekintetek. Ahogy például Mészáros Máté (Mészáros Béla) és Mészáros Sára (Szandtner Anna) szeppenten és kötelességtudóan nézve igyekeznek megfelelni az apai elvárásoknak a láthatáson. Vagy ahogy Mészáros Máté (Vajda Milán) óvatos oldalpillantást vet a rá bízott Mészáros Sárára (Péter Kata.) Vagy ahogy Mészáros Máté (Gál Kristóf) pislog az asztal alól, amikor kitiltott apja benyomul a lakásba. (Gál Kristófnak egyébként kevés színészi feladat jut, de azért reméljük, hogy nem kell majd egyszer rendőrként helytállnia Zsámbékon. Kevés játéklehetősége van ezúttal Járó Zsuzsának és Kovács Patríciának is. Utóbbira magyarázatot kapunk a szöveg ama félmondatából, amely szerint ő az idei próbaidőszak alatt is filmet forgatott.)

Ahogy a zsámbéki osztálysorozatnak lassan mitológiája van, úgy a metodikája is kialakult. Az idei Mészáros Máté leginkább a két évvel ezelőtti Kovács Patríciával vonható párhuzamba. Ahogy akkor Kovács Patrícia dalban szerelmi vallomást intézett a kedveséhez, úgy Mészáros Máté is megteszi. Abban a produkcióban Járó Zsuzsa és Mészáros Máté Kovács Patríciát tárgyalták ki, most ama kettős pandanjaként Járó Zsuzsa és Kovács Patrícia osztják meg egymással (és velünk!) a véleményüket Mészáros Mátéról, egy autó motorháztetejének dőlve. Öt autó szolgáltatja ezúttal a díszletet, s meg is értjük, miért, amikor a cselekményben eljutunk odáig, hogy szegény Mészáros Mátéra egy-egy jó svádájú autókereskedő bármikor rádumál egy újabb autóvásárlást (svájci frank-hitellel).

Csemegézzünk a legjavából: az elsőéves színinövendék, Mészáros Máté (Dömötör András) az iskolai tilalom ellenére szinkronizálni megy egy angol… khm… nyelvű pornófilmhez. Partnere, dr. Varga Borbála (Péter Kata) civil és profi egyszemélyben, s kettejük szinkronteljesítménye az előadás legparádésabb része. (Péter Kata egyébként is remekel ezen az estén. Már az is feltűnő az előadás elején, hogy milyen megdöbbentően jól énekli: „faszfej”.) De azt is bátran nevezhetjük a produkció fénypontjának, amikor a játszók az egri színház Csizmadia-korszakának leáldozását ábrázolják. Nemcsak szellemes, de kifejezetten elegáns ez a jelenet, amelyben hátulról, távolból látjuk Mészáros Mátét (Mészáros Máté) főszerepelni, míg az előtérben három statiszta végzi léhán a dolgát, megtárgyalva közben az egri reményszínház leendő felvirágozását. Amely felvirágozás egyben az előző éra – az egri Mészáros Máté-korszak és Mészáros Máté egri korszaka – mesterséges elhervasztását is jelenti.

De Zsámbék virul. Többször ki lehetett menni oda ezen a nyáron is tiszta, egészséges színházi levegőt szívni.

Stuber Andrea