Stuber Andrea

Kortárs drámafesztivál a Bárkán

jegyzet

CompLex Magazin      2008.XI.

 

Kortárs drámafesztivál a Bárkában

 

Ahhoz, ami a színházművészet lényege – Shakespeare-rel szólva: tükröt tartani mintegy a természetnek – a legtöbb köze minden bizonnyal a kortárs drámának van. Hiszen a velünk és köztünk élő színpadi szerző a leginkább hivatott arra, hogy megírja az életünket. A kortárs dráma esély arra, hogy későbbi korok nézői egy-egy színházi estén majd megértsenek vagy megérezzenek valamit belőlünk – az elődeik világából.

De a kortárs dráma nem pusztán egy leendő tudósító a jövőben, hanem fontos eleme, formálója a jelen színházának. Tárgya, apropója lehet kísérleteknek, újféle kifejezésmódoknak, stiláris forradalmaknak. A lényegre tör tehát a Kortárs drámafesztivál, amikor idén immár hetedik alkalommal jelentkezik avval a céllal, hogy az európai drámaírás és színház új, idehaza talán ismeretlen vagy sosem látott útjait, fejleményeit megmutassa a magyarországi szakmának és közönségnek. Másrészt pedig arra törekszik, hogy a mai színházunk mozgását, változásait követve új, progresszív alkotóműhelyeket ismertessen meg hazai és külföldi vendégeivel.

A tavaly rendezvénysorozatot november 24. és december 3. között tizennégy budapesti helyszínen tartották, s majdnem háromezer néző volt kíváncsi rá. Több bemutató meghívást kapott hazai és külföldi fesztiválokra; a Mundruczó Kornél rendezte Frankenstein-tervet például beválogatták Európa legnagyobb kortárs drámafesztiváljára, a wiesbadeni Neue Stücke aus Europa biennáléra és invitálták a strasbourgi Festival Premičres-re is. Nagy érdeklődés kísérte az iskolaprojektet. Ennek jegyében a fesztivál ideje alatt 19 budapesti középiskola befogadott egy drámaírót egy darabjával együtt, amelyet az irodalomórákon közösen elemeztek, majd a szerzővel is megvitattak. Sikert arattak a workshopok és a szemináriumok is.

Az idei, 7. Kortárs drámafesztivál folytat és kibővít: Az iskola írója – Az író iskolája program odáig is elmegy, hogy a választott drámaíró segítségével a diákok hétköznapi történeteiből szöveg jön létre, amelyet a gyerekek rendező irányításával rövid jelenetekké formálnak. Ezek közül a legjobbakat a vállalkozó kedvű iskolai csapatok a Kortárs drámafesztivál Budapest keretében bemutathatják a Bakelit Multi Art Centerben. Lesz drámaíró műhely és szeminárium a kritikáról, amelyet dr. Dirk Pilz német színházi szakíró, kritikus vezet, de a leglényegesebb mégiscsak a színházi program, amelyet a november 21. és 30. között zajló rendezvénysorozat kínál.

A 7. Kortárs drámafesztivál díszvendége – a már hagyományosnak mondható vendégországprogram keretében – Szlovénia lesz. A sokszínű, mozgalmas és eleven, idehaza meglehetősen ismeretlen szlovén színházi életet gazdag összművészeti műsorsorozattal mutatkozik be: színházi előadás, performansz, táncszínház, felolvasószínház, koncert, szimpózium és filmvetítés-sorozat egyaránt szerepel a tervezett programok között.

Fellép Dave St-Pierre kanadai koreográfus és társulata, a vonzó című Csak egy kis gyöngédséget, a francba is! produkcióval. Magyarországot többek között a Természetes Vészek Kollektíva képviseli, amely egy egész trilógiát mutat be. A TÁP Színház Kuratórium című új előadása a Tűzraktér több helyiségében szimultán zajlik majd Anger Zsolt, Ascher Tamás, Bodó Viktor, Mundruczó Kornél, Pelsőczy Réka rendezésében, Vajdai Vilmos főrendezésében. A Szputnyik Hajózási Társaság – Modern Színház és Viselkedéskutató Intézet-labor a Bérháztörténetek premierjét tartja a fesztivál keretében, valamint látható lesz a Fortedanse Kalevala című, Horváth Csaba által rendezett előadása.

A fesztivál 2005 óta külön projekt, a Visitors’ Programme keretében nemzetközi színházi szakembereket, neves fesztiváligazgatókat, színikritikusokat hív meg Budapestre Európából és a tengerentúlról. Avval a szándékkal, hogy ne csak mi magunk, de a nagyvilágbeliek is felfigyelhessenek a kortárs magyar drámaírás és színház legújabb alkotásaira.

Stuber Andrea