Stuber Andrea

Színházi esték a szabadban

szabadtéri szezon

ajánló

CompLex Magazin 2007.VII.

 

Színházi esték a szabadban

 

A Szabadtéri Színházak Szövetsége a kilenc legnagyobb és legidősebb csillagtetős színházat fogja össze. Tagjai között a 76. évadát tartó szegedi színpad épp úgy ott van, mint a néhány évtizedes esztergomi várszínház, a 49 esztendős szentendrei teátrum, a zsengébb korú zsámbéki nyári színházi bázis, vagy a két nagy játszóhellyel is bíró budapesti Szabad Tér Színház. E kilenc intézmény júniustól augusztus végéig látható előadásait évente 250 ezer ember nézi meg. Valamennyi színházról elmondható, hogy nemcsak befogad vendégelőadásokat, hanem létre is hoz egy-egy saját produkciót. Némelyik pedig mind nagyobb múltú fesztivált is magáénak mondhat.

A Kisvárdai Várszínház idén már tizenkilencedik alkalommal rendezi meg a határon túli magyar színházak fesztiválját. Ez a minőségelvű seregszemle Erdélyből, a Felvidékről, Kárpátaljáról, Újvidékről és Szabadkáról fogadja a magyar társulatokat, teljes körképet adva a határon túli magyar színjátszásról. A másik fesztiválváros Gyula, ahol a 44 éves Várszínház immár harmadszor rendez nemzetközi Shakespeare-fesztivált júliusban, olyan külföldi vendégek felléptével, mint a New York-i Aquila Theatre Company, a brit Oddsocks Productions vagy a litván Meno Fortas, amely a tavalyi nagysikerű Hamlet után most Othellót hoz Nekrosius rendezésében. A több hónapon át tartó gyulai rendezvénysorozat egyik érdekes programpontjának ígérkezik, hogy Helyey László öt napon át, folytatásokban olvassa fel a Ladics-hát kertjében a XX. század egyik legjelentősebb nagyregényét, Hamvas Béla Karneválját. Zongorán közreműködik a neves jazz-zenész, Binder Károly.

Mielőtt tovább szemezgetnénk a nyári színházak ígéretes produkcióiból, ejtsünk szót arról, ami a szövetség összes tagjának egyformán súlyos gondja. Nevezetesen, hogy az adott évad pontos költségvetése – amely meghatározza, mire lesz pénz és mire nem –, mindig később alakul ki, mint hogy a színházvezetők megtervezik a szezont. Hogy az önkormányzatoktól mekkora támogatás érkezik majd, az gyakran csak májusban derül ki, amikor már minden szerződésnek rég létre kellett jönnie. Beláthatjuk tehát, hogy a szabadtéri színházak vezetőinek minimum látnoknak kell lenniük, ha képesek összehozni a nyári programokat. Ráérő idejükben díjat alapítottak, amellyel évente kitüntetnek egy-egy olyan művészt, aki sokat tett a nyári színházak művészeti tevékenységének felvirágoztatásáért. Idén történt először, hogy ez az Amfiteátrum-díjnak elnevezett szép plakett átadatott, történetesen Blaskó Péternek, aki az elmúlt negyven nyarát jobbára szabadtéri színpadok színpadain töltötte, nem akármilyen szerepekben.

A leghosszabb nyári szezon Budapesten zajlik. Itt a háromezer férőhelyes Margitszigeti Szabadtéri színpad és az ezer férőhelyes Városmajori Színpad június 8-án kezd és kitart szeptember első napjaiig. Júliusban szerepelnek jól bevált régi produkciók (mint a Musical Színház Jézus Krisztus Szupersztár, illetve Jekyll és Hyde), de bemutatkozik Elton John és Tim Rice Aida-musicalje is, Oláh Ibolyával a címszerepben. A Szabad Tér Színház augusztusi válllakozása egy Drakula-mucial a Margitszigeten, Mészáros László és Szemenyei János zenéjével, Venyige Sándor rendezésében, Pintér Tiborral a címszerepben.

Ugyanez idő tájt – augusztusban – az Esztergomi Várszínházban a komáromi társulat látható García Lorca Vérnászával és egy McDonagh-darabbal, míg Szegeden, a Dóm téri hatalmas színpadon Erkel Ferenc Bánk bánja lesz műsoron. Szeged idei legnagyobb dobásának a Marica grófnő című Kálmán Imre-operett előadását tippelhetjük, ezt ugyanis Eszenyi Enikő rendezi parádés szereposztásban, Lukács Gyöngyi operaénekestől kezdve Tordy Gézán és Pindroch Csabán át Lehoczy Zsuzsáig számos jeles és népszerű művészt foglalkoztatva. A Kőszegi Várszínház ezenközben Csokonai Vitéz Mihály A méla Tempefői című művének bemutatóján esik túl, költői szavakkal megemlékezvén arról, hogy ki is az, aki bolond Magyarországon. E produkció egyébként megfordul Kőszeg után Budapesten is – a Városmajori Színpadon lesz látható –, a Gyulai Várszínház Liliomfi-bemutatója pedig Zsámbékon vendégeskedik augusztusban. Ami arra utal, hogy a szabadtéri színházak szövetsége talál módot tagjainak együttműködésére.

Stuber Andrea