Stuber Andrea

Emlékezni fogunk mindnyájukra

Interfrenciák fesztivál

ajánló

kultura.hu 2007. XI. 29.

 

Emlékezni fogunk mindnyájukra

 

A fogantatás pillanata talán az volt, amikor 1792. október 1-jén a kolozsvári országgyűlés elé került a „magyar nézőjáték előadására egyesült nemes ifjak társulatának” kérvénye, hogy „számukra Erdélyben bárhol előadásokat tartani engedély adassék”. Most pedig 215. születésnapját ünnepli a legrégebbi magyar teátrum, a Kolozsvári Állami Magyar Színház. Ajándékot a közönség kap: nemzetközi színházi fesztivál lesz a városban.

Az első hivatalos kolozsvári előadást 1792. november 11-én tartották, amikor is a Titkos ellenkezés, vagy Köleséri című darabot játszták. 215 évvel később, 2007. november 11-én a Ványa bácsi szerepelt műsoron. Andrej Şerban Csehov-rendezése látható lesz az Interferenciák című fesztiválon is, amelyet a születésnap alkalmából rendez a Kolozsvári Állami Magyar Színház.

A november 30. és december 10. között zajló rendezvénysorozatra nyolc társulat érkezik vendégfellépésre. Csemegék várnak a színházkedvelőkre. Krakkóból Tartuffe jön Mikolaj Grabowski rendezésében, San Diegóból táncszínház, Toulouse-ból A konyha. A madridi Teatro de La Abadía az Emlékezni fogok mindnyájatokra című produkciót mutatja be, a landshuti Kammerspiele Samuel Beckett Ó, azok a szép napok! című darabjával szerepel. A budapesti Katona József Színház is meghívást kapott: az Ascher Tamás rendezte Ivanovval lép fel a mi jeles, szintén jubiláló, huszonöt éves színházunk. Határon belülről két produkció utazik Kolozsvárra: a Temesvári Állami Német Színház a Victor Ioan Frunză által színre vitt Koldusoperával lép közönség elé, a szebeni Radu Stanca Színház pedig Csehov Sirályát játssza el, szintén Andrej Serban munkájaként.

Természetesen a vendéglátók is bemutatják repertoárjuk legjavát a fesztivál közönségének. Nyitóelőadásként a Woyzecket tűzték műsorra, amelynek címszerepében Bogdán Zsolt tavaly elnyerte a Pécsi Országos Színházi Találkozón a legjobb férfialakítás díját. Látható lesz továbbá a Kertész Imre-kisregényből született Hosszú péntek című Tompa Gábor-rendezés, valamint – a már említett Ványa bácsin kívül – Puccini Gianni Schicchije is, amelyet Silviu Purcărete jegyez.

Ahogy az dukál, az esti előadásokon kívül is számos érdekes program várja a fesztivál közönségét. Délelőttönként beszélgetések lesznek a színházi alkotókkal. Sor kerül két könyvbemutatóra (Tompa Gábor színpadi világa, Georges Banu: A felügyelt színpad), Örökös Tagot avatnak, s megnyílik a színház emeleti előcsarnokában Both András díszlettervező kiállítása.

„Színházunk e fesztivállal nem csupán ünnepelni és emlékezni szeretne, hanem a jövőbe tekintve lehetőséget biztosítani a kolozsvári közönségnek, hogy megismerkedjék az európai színházi kultúra néhány kimagasló produkciójával, ízelítőt kapjon abból a kulturális sokszínűségből, amely a mai Európa színházi életét jellemzi” – nyilatkozta Tompa Gábor, a fesztivál művészeti igazgatója.

Stuber Andrea