Stuber Andrea

Női mérkőzés

Osztrovszkij: Vihar

ajánló

CompLex Magazin 2007.V.

 

Női mérkőzés

 

A vihar becsapós színdarab, mivel kettő van belőle. Az egyik a shakespeare-i hattyúdal, melyben Prospero eltöri varázspálcáját. A másik szintén fajsúlyos dráma, az orosz realizmus szép példánya 1869-ből. Osztrovszkij darabjának főszereplője a szépre, jóra vágyó fiatalasszony, Katyerina, aki zsarnoki anyósa, a gazdag kereskedőasszony házában sínylődik semmirevaló férje mellett.

A mű próbálta kikerülni a jeles „névrokont”, ezért először Örvény címen került színre a Nemzeti Színházban. (1941-ben történt; Tőkés Anna és Mészáros Ági viaskodott egymással a főszerepekben.) Később Zivatar címen is játszották. Emlékezetes volt a Thália Színház 1967-es előadása, amelyben Dajka Margit alakított nagyot Kabanova asszonyságként, s Lontay Margit 1975-ben Debrecenben bizonyára épp oly erőteljesnek bizonyult ebben a szerepben, mint Molnár Piroska 1996-ban Kaposváron. A jobb sorsra érdemes Katyerinát megformáló fiatal színésznők közül alighanem Törőcsik Marinak ívelt legmagasabbra a pályája, aki 1979-ben Győrben Harag György rendezésében játszotta el Osztrovszkij hősnőjét.

A patinás dráma május 27-én a Bárka Színházban kerül közönség elé Balázs Zoltán rendezésében. (Leoš Janaček muzsikáját felhasználva. A cseh zeneszerző 1921-ben komponált operát a műből, Katja Kabanova címmel.) A rigorózus anyóst Varjú Olga, a lázadó Katyerinát Tompos Kátya adja. Kardos Róbert, Makranczi Zalán és Dévai Balázs látható a további szerepekben.