Stuber Andrea

Szép régi világ

Vasvári Csaba

interjú

kultura.hu 2007.V.2.

 

Szép régi világ

 

Vannak speciális nehézségű színészi feladatok. Ilyen „C elemes” gyakorlatnak tekinthetjük például az olyan szerepet, amelynek élő etalonja van. Ez elmondható Jane Austen Büszkeség és balítéletének Mr. Darcyjáról, akit a népszerű angol tévéfilmsorozatban Colin Firth formált meg emlékezetesen. A győriek színházi változatában Vasvári Csaba játssza a szerepet.

 

– Valójában azonban nem olyan sokan ismerik a filmet, sőt a regényt sem – mondja Vasvári Csaba. – Az olvasópróbán Korcsmáros György rendező feltette a kérdést, hogy a jelenlévők közül hányan találkoztak már a művel valamilyen formában. Nagy személyzetű a színdarab, s a sok résztvevőnek talán húsz százaléka tette fel a kezét. Alig hiszem, hogy országosan jobb volna az arány.

Amikor elolvastam a darabot, egyrészt rémisztően hosszúnak találtam, másrészt beszippantott a története és magával ragadott a stílusa. Éppen ez érződött a nézőkön is. Nem siettek, nem szaladtak el a második szünetben az utolsó buszhoz. Kíváncsiak voltak, hogy mi lesz ezzel a két fiatallal, Miss Bennettel és Mr. Darcyval. Szerették, élvezték a produkciót. Érdekes ez, hogy a győri közönségnek megint igénye támadt a prózai darabokra. Néhány évvel ezelőtt csak a zenéseken volt zsúfolt ház, mostanában pedig a drámák is pótszékesek. (Épp a minap egyeztettük ezt a tapasztalatunkat Balsai Móni kolléganőmmel, aki az Ármány és szerelem kapcsán érzékelte ugyanezt.)

Ami Austent illeti, van valami vonzó az általa ábrázolt, két évszázaddal ezelőtti angliai életben. Talán hogy olyan egyértelmű és átlátható. Még a hazugságok is rokonszenvesebbek, egyszerűbbek, kevésbé rétegzettek abban a világban, mint manapság.

Mi a helyzet most Győrben, ahol leváltották Korcsmáros György igazgatót, és megbízott vezetőként Forgács Péter viszi a színház ügyeit?

– Nem tudom. A Büszkeség és balítélet március közepén futott ki, s az utolsó előadás óta nem jártam Győrben, ahol az elmúlt évadokban számos szép szerepet játszottam. Nem is keresett engem onnan senki azóta, jóllehet a jövő évad műsorterve alapján nyilván lezajlottak a szerződtetések. Ami a igazgatóváltási eljárást illeti, a fenntartónak jogában áll megvizsgálni, hogy az általa megbízott direktor miként végzi a dolgát. És jogában áll őt leváltani, ha nem elégedett, s másik embert nevezni ki a helyére. Nekem meg jogomban áll adott esetben megkérdőjelezni, hogy az utód vajon alkalmasabb-e posztjára, mint az előd. Fenntartom magamnak a kétkedés jogát.

Stuber Andrea