Stuber Andrea

Figaro befordult

Quintus Konrád

interjú

kultura.hu    2007.IV.25.

 

Figaro befordult

 

Figaro, a jónevű borbély és grófi inas – akit először Beaumarchais, majd Mozart tett hallhatatlanná – voltaképp nem akar mást, mint megnősülni. Ezen kívül még legfeljebb ha jól járni. Ám a házassága őrült napján számos meglepetés éri. A 215 éves vígjátékot a székesfehérvári Vörösmarty Színház hozza Budapestre, a címszerepben Quintus Konráddal.

         

 – A múlt nyáron készült szabadtéri produkcióként Lendvai Zoltán rendezése – mondja Quintus Konrád –, s olyan jól fogadta a közönség, hogy ősszel befordult a kőszínházba. Nagyon szeretik a nézők. Csupa mulatságos bonyodalom. Könnyed, szórakoztató, sikeres előadás. Nekem az a dolgom benne, hogy újra meg újra kimásszam a vesztes helyzetekből, amikbe kerülök. Fontos számomra Figaro szerepe, mivel ez volt a bemutatkozásom Székesfehérváron.

Lassan húsz éve van a pályán. Három-öt éves ciklusokat töltött Kaposváron, Miskolcon, Szegeden és Szolnokon. Most Székesfehérvárhoz kötődik. Egyre inkább közelít Pesthez?

          – Úgy vagyok ezzel, hogy amikor már legalább háromszor hallottam az összes anekdotát, ami egy adott vidéki színház büféjében elhangzik, akkor tovább állok. Volt egyébként egy hároméves kihagyás is az életemben, amikor abbahagytam a pályát. Ügynöki munkát végeztem, fesztiválokat szerveztem. Ez a szegedi időszakhoz kötődött, ott valahogy elment kicsit a kedvem a színháztól.

          – Pedig az a Szikora János fémjelezte korszak, amíg tarthatott, nem volt rossz érája a szegedi Nemzetinek.

          – Valahogy nem szeretett bennünket a közönség. „Kell egy csapat!” mondogattam Minarik Edeként a Régi idők focija előadásában, és a színpadon nagyobb csapat volt jelen, mint a nézőtéren. Valaha magam is erősen hittem, hogy „kell egy csapat”, s reméltem, hogy együtt mindenre képesek leszünk. De nem lett a korosztályomból generáció, csak korosztály maradtunk. És ha ma körülnézek, mindenhol azt látom, hogy az emberek egyedül, önállóan, magukban sikeresek.

          – Mégsem csupán a színészet foglalkoztatja most sem. Mégis többet akar Figarónál, a Máli néni Alfonzánál vagy a Malom a pokolban Károlyijánál. Hiszen Fehérváron rendez is. Például színre vitte sikeres előadásban a Három koporsó című Egressy Zoltán-darabot.

          – Szurdi Miklós úgy hívott a Vörösmarty Színházhoz, hogy partnernek tekint a színházcsinálásban. És láthatólag komolyak a szándékai, körömszakadtáig színházat akar csinálni. Ehhez jöttem bizakodóan és tevőlegesen csatlakozni.

Stuber Andrea