Stuber Andrea

Ötvenen innen és túl

EU-konferencia

tudósítás

euractiv.hu    2007.V.7.

 Ötvenen innen és túl

Az Európai Unió ötvenedik születésnapja alkalmából a következő ötven évhez címzett konferenciát rendezett a külügyminisztérium. Az Országházban lezajlott tanácskozáson civil szervezetek képviselői hallgatták és vitatták meg az előadók gondolatait.

Az eseményt megnyitó és a résztvevőket “házvezetőnőként” fogadó Szili Katalin arról beszélt, hogy az unió olyan, mint egy nagy család. Abban az értelemben is, hogy tekintettel kell lenni a saját érdekeinken kívül a családtagokéira is. Az ír Pat Cox - aki 2002-től 2004-ig az Európai Parlament elnöke volt - tágabb összefüggésben emlékezett meg az unió elmúlt fél évszázadáról és aktuális állapotáról.

A felkért előadók közül Balázs Péter háromszoros nagykövet, kétszeres államtitkár és egyszeres EU-biztos beszélt, megemlítve a szervezet súlyos problémáit is, például azt, hogy a nyugati tagállamok hajlamosak oktalanul félni a keletiek csatlakozásától. Gondok forrásának nevezte, hogy az Európai Unió valójában egy centrum nélküli integráció. Kettős a legitimációja: részint az államok, részint az állampolgárok adják. Gál Kinga néppárti EP-képviselő szót ejtett az Európai Parlament munkájáról, s felhívta a figyelmet arra, hogy a jövő uniójának meg kell találnia azokat a politikusokat és civileket, akik megalkotják az unió jövőképét.

Babarczy Eszter közíró arra biztatta a hallgatóság soraiban ülő fiatalokat – számos diák vett részt a rendezvényen -, hogy változtassanak az Európai Unió intézményein, formálják a saját képükre, hogy a magukénak érezhessék.Varnus Xavér zeneművész tanulságos anekdotákkal frappánsan fejezte ki egyrészt szkepszisét, másrészt optimizmusát Európa közös jövőjét és fejlődését illetően.

Miután a plenáris ülés vitáját imponáló felkészültséggel, szellemesen vezető Halm Tamás lezárta a diskurzust, három szekcióban (oktatás, média, civil) tanácskoztak a résztvevők egyebek közt arról, hogy miként neveljünk európai polgárokat iskolai tanórán és tanórán kívül, közérdekű-e az Európai Unióról szóló információ, és miért fontos az EU számára a helyi közösségek fejlesztése.

A konferencia Vizi E. Szilveszter zárszavával, majd ünnepi tortabontással ért véget.