Stuber Andrea

Évszázados nővérek

Csehov: Három nővér

Budapesti Kamaraszínház

ajánló

CompLex Magazin 2006.V.

 

Évszázados nővérek

 

Köztudott, hogy Anton Pavlovics Csehov a színdarabjai zömét vígjátéknak szánta. A Három nővért is vidám komédiának gondolta el, s sérelmezte, hogy a Moszkvai Művész Színházban a darab első felolvasásakor a társulat tagjai megrendültek, sőt sírva fakadtak a szöveg hallatán. (Nem lehetetlen, hogy maga Csehov épp azt az interpretációt tartaná autentikusnak, amely nálunk meghatározó Három nővér-élményévé lett több nemzedéknek. Arra a frenetikus tévés paródiára gondolok, amelyben Haumann Péter, Márkus László és Körmendi János formálta meg a Prozorov-lányokat.)

A századfordulón született mű 1922-ben került először színre Magyarországon. Eleinte óvatosan, matinéelőadásként játszotta a Vígszínház. A produkciót Jób Dániel rendezte, aki látta Berlinben a Moszkvai Művész Színház Három nővérét, Olga szerepében a szerző özvegyével, OIga Knyipper-Csehovával. (Jób már nagyon öregnek találta a színésznőt ehhez a feladathoz.) Moszkvában 1901-től huszonegy évig szerepelt műsoron a dráma; 297 előadást tartottak belőle. A Vígszínházban sem panaszkodhattak érdektelenségre a fellépők. Az ősbemutató sikerét Varsányi Irén, Gombaszögi Ella és Makay Margit testvérhármasa aratta le. Azóta alighanem az összes magyar színház játszotta már a Moszkvába vágyódó tábornoklányok egyszerre eseménytelen és eseménydús történetét.

A Három nővér legújabb előadása a Budapesti Kamaraszínházban látható júniustól, Kálloy Molnár Péter rendezésében, Nagy Enikő, Bacsa Ildikó és Szabó Margaréta főszereplésével.

Stuber Andrea