Stuber Andrea

Szólószemle

egri monodráma-fesztivál

ajánló

Népszabadásg Jövő 7 2004.IV.2.

 

Szólószemle

 

Akadnak olyanok, akiknek egyedül is megy. Közülük bő tucatnyian tartanak Egerbe, a II. Nemzetközi Monodráma Fesztiválra, ahol a magyarok mellett lengyel, cseh, szlovák, román színházi produkciók szerepelnek. Az egyes számú találkozóról megtudtuk Csizmadia Tibortól, az egri Gárdonyi Géza Színház igazgatójától, hogy két évvel ezelőtt zajlott le, és igen sikeresnek bizonyult. A közönség gyors szaporodását vettük akkor észre – meséli büszkén a direktor. – Aki megnézett egy előadást, az kíváncsi lett a másikra, s így szinte fertőzően terjedt az érdeklődés.

Az idei fesztiválon résztvevő külföldi színházak már visszatérő vendégek Egerben, de természetesen új műsort hoznak. A háromnapos rendezvény április 4-től 6-ig tart, bár voltaképp már 3-án délután elkezdődik, amikor Radoslav Milenkovič újvidéki színész-rendező (akinek Három nővér-rendezését épp előző este mutatja be az egri társulat) előadja Kinlandia című szatirikus kollázsát.

A szemle fél hete alatt tizennégy monodrámát nézhet végig a mindenre elszánt néző, az idegen nyelvűeket feliratozva. Az összes délelőtt a gyermekeké: 11-től a Kolibri Színház, illetve az Árgyélus Színház egyszemélyes előadásai láthatóak. Délután háromtól, öttől, héttől és kilenctől a felnőttek eshetnek egyik monológból a másikba. A házigazdák Nádasy Erika Piaf-estjével képviseltetik magukat, míg a monodráma-specialistának tekinthető Budapesti Kamaraszínház két jó emberét is delegálja: Vári Éva a Rose-t, Bertók Lajos az Egy őrült naplóját adja elő. Gogol bomlott agyú hősét (akit annak idején Darvas Iván vezetett be a magyar színháztörténetbe) Horváth Lajos Ottó is megszemélyesíti, a tatabányai színház küldötteként. Ugyancsak két változatban ismerkedhetünk meg Hitler helyettesével, Rudolf Hessel. Alina Nelega Rudolf Hess tízparancsolata című művét előbb a Pécsi Nemzeti Színház tagja, Fillár István tárja elénk, majd Nicu Mihoc adja elő a marosvásárhelyi Ariel Színház produkciójaként.

A nyitrai Andrej Bagar Színház egy utóbb politikussá, a cseh parlament elnökévé vált író, Milan Uhde 1966-ban született és mindjárt be is tiltott monodrámájának előadását hozza. Címe A díjbeszedő, címszereplője Marcel Ochránek. A prágai Kolowrat Színházból érkező Bronislav Poloczek a provokatív színdarabjairól ismert osztrák drámaíró, Peter Turrini Kész, vége! című alkotásával lép közönség elé. A lengyel vendégszereplés egy fiatal łodzi testvérpárnak köszönhető. Monika Muskala (író, újságíró, műfordító) a szerzője az Utazás Buenos Airesba című monodrámának, az előadója pedig Gabriela Muskala, a Łodzi Stefan Jaracz Színház színésznője. Produkciójuk immár rutinos fesztiválózó: elnyerte a 36. Wroczlawi Monodráma Fesztivál fődíját. Egerben nincsenek díjak. Ha lennének, alighanem jutna Bezerédi Zoltánnak A kékszakállú herceg csodálatos életéért, amely produkció – a Túlélési gyakorlatokkal egyetemben – a Katona József Színház Sufnijából jön egri kiküldetésbe.

Stuber Andrea