Stuber Andrea

Várandós

Vörösmarty Színház Várandós

riport

Népszabadság Jövő 7 2004.XI.12.

 

Várandós

 

A dolog úgy kezdődött, hogy sehogy sem tudtak megegyezni, hol épüljön fel a színház. A Vörösmarty Kör a Hal térre képzelte el a teátrumot, ám a hatóságok úgy ítélték meg, hogy ott akadályozná a közlekedést, és elzárná a Ponty Szállodát. Az ellenpárt a felsővárosi helyszínt favorizálta, s végül valóban ott, egy kis sétatéren épült fel a székesfehérvári színház, és nyílt meg 1874 augusztusában. Színpadán olyan színháztörténeti személyek fordultak meg, mint Laborfalvy Róza, Blaha Lujza, Jászai Mari, Hegedűs Gyula, hogy máig azért ne folytassuk a sort. A Vörösmarty Színház ment már csődbe (az 1800-as évek végén), égett le (a II. világháborúban), várt hosszan az újjáépítésre (1962-ig), most pedig ismét romokban hever. Felújítják és bővítik ugyanis, három és félmilliárd forintos beruházás keretében.

A Szurdi Miklós igazgatta társulat ebben a másfél szezonra nyúló, hontalan időszakban igazi vándorszínházként viselkedik. A direktor így írja le a jelenlegi, viszontagságos helyzetet: – Kórházban lenni nem jó, de nagy különbség, hogy halálos betegként megy be valaki vagy pedig szülni. A mi esetünk az utóbbi. Jövő decembrerre lesz egy szép, új színházunk.

A székesfehérváriak nem kevesebb mint tizenhárom helyszínen lépnek közönség elé a 2004/2005-ös évadban. Egyetlen saját zuguk most a Pelikán udvarban működő Pelikán Kamaraszínház, ahol a nemrégiben bemutatott Szentivánéji álom előadásukat tartják műsoron. (Galambos Péter rendezése baljós, sötét és szuggesztív látomás Shakespeare darabjáról.) Több közös produkció is szerepel a Vörösmarty Színház repertoárján annak érdekében, hogy minél több helyen játszhassanak színészeik. A Dunaújvárosi Bartók Kamaraszínpaddal együtt a Pattogatott vérfürdő című Ben Elton-féle “thrillert” vitték színre, a budapesti Thália Színházban az Illatszertár premierjére készülnek (Koltai Róberttel a főszerepben), Siófokon a Hairt játsszák, Keszthelyen a Tündérlaki lányokat. A Dél-Balatoni Kulturális Központtal együttműködve a Veszedelmes viszonyok bemutatására is sor kerül idén, a márkiné szerepében a társulat új tagjával, Fehér Annával.

A kóborló társulat legújabb vállalkozása egészen különleges: a Cirkuszhercegnő című Kálmán Imre operettet játsszák két héten át a fehérvári Piac téren, a Magyar Nemzeti Cirkusz sátrában, ezerkétszáz fős nézőtér előtt. S a cirkusziak nemcsak otthont adnak a produkciónak, de részt is vesznek benne. November másodikától közösen próbálnak Moravetz Levente rendezői irányítása mellett a cirkuszosok és a színháziak. A két műfaj sajátosan egybeolvad majd az előadásban, megteremtve a cirkuszszínház vagy színházcirkusz nevű hibridet. Kálmán Imre operettjében ezúttal nem csupán primadonna (Füredi Nikolett), bonviván (Buch Tibor), szubrett (Váradi Eszter Sára) és táncoskomikus (Keller János) szerepel, hanem a XXVIII. Monte-Carlói Cirkuszfesztivál nagydíjas művészei: Richter Flórián és Richter Edit, valamint Eötvös Lóránt, számos artista és bohóc, arab telivérek, holland friesen lovak, tevék, zebrák és Szandra, az elefánt.

 

A Cirkuszhercegnő bemutatója november 12-én lesz Székesfehérváron a Piac téren.

Stuber Andrea