Stuber Andrea

All round

Mezei Kinga

portré

Népszabadság Jövő 7 2004.IX.24.

 

All round

 

Van aki színész, s fővárosi színház tagja. Van aki külföldi társulatnál dolgozik, s vendégszerepelni jön Budapestre. Egészen speciális esetben a két személy egy és ugyanaz, és Mezei Kinga a neve. A Bárka Színház új tagja két minőségében turnézik Pesten ezen a hétvégén. 24-én és 25-én fellép a Trafóban Nagy József – úgy is mint Josef Nadj – Éden / tánc, színház és zene című friss bemutatójában. Szombaton este fél tízkor pedig rendezőként lesz jelen a Bárkában, ahol a Belgrádi Nemzeti Színház A józanok csendje című előadással szerepel a stúdiószínházi fesztiválon.

 

Mezei Kinga 1999-ben végzett színészként az Újvidéki Színművészeti Egyetemen Hernyák György osztályában, de a színházcsinálás számára jóval korábban kezdődött. Még Zentán, ahol született, s ahol egy amatőr színtársulatban előadásokat hoztak létre, többek között Nagy-Abonyi Saroltával, Szorcsik Krisztával, Gyarmati Katával, Nagypál Gáborral. (Többségükben azóta is alkotótársak, s egyszerre szerződtek ebben az évben a Bárka Színházhoz.)

A friss diplomás színészek jó korszakában lettek tagjai az Újvidéki Színháznak. Avagy fordítva: ők hoztak jó korszakot az Újvidéki Színház számára. Mindenesetre az utóbbi négy-öt évben számos jelentős, nagy sikerű, különböző díjakkal elismert produkció született a vajdasági magyar színházban. Talán a Hat szereplő szerzőt keres című Pirandello-bemutatóval, vagy Örkény Pistijével kezdődött, majd a Sziveri János művein alapuló Szelídítésekkel, a Hamvas Béla Karneváljára épülő Páccal folytatódott, s a tavalyi Via Itália, valamit a Pojáca (Platonov) voltak a szép sorozat legutóbbi darabjai. Ezekben az előadásokban a tavasz óta Jászai Mari-díjas Mezei Kinga hol színészként, hol színpadra adaptálóként, hol rendezőként, hol díszlettervezőként vett részt, olykor meg így is, úgy is.

A Belgrádi Nemzeti Színházban idén áprilisban bemutatott A józanok csendje Csáth Géza műveinek felhasználásával készült. Éppúgy komplex, sokoldalú színház – egyenértékűen használ szöveget, zenét, mozgást, látványt –, mint Mezei Kinga eddigi rendezései. Nagy rettegések előzték meg a vállalkozást. Először ment Mezei Kinga a számára ismeretlenbe, ráadásul nem az anyanyelvén folyt a munka. A belgrádiaknak még furcsább volt: ők nemcsak a rendezőnővel és munkamódszerével, de a szerzővel sem találkoztak még. Jól sikerült a dolog. Vendégrendező és társulat nagy szerelemben búcsúztak el egymástól a bemutató után.

Gyerekkora óta csodálja Mezei Kinga a Magyarkanizsáról elszármazott, Franciaországban élő világhírű táncművész-koreográfus, Nagy József színházát. Így hát egy szép álom teljesedett be, amikor a néhány napja bemutatott Éden című produkciónak részese lett. „Nyugodt, jó hangulatú, minőséges munka volt” – mondja.

A Bárkához szegődött színész-rendező hivatalosan már Pestre költözött, bár az itteni lakásában még nem járt. De a lakótárs, Gyarmati Kata megüzente, hogy jó lesz. Mezei Kinga színészi bemutatkozására a Helge élete decemberi bemutatóján kerül sor a Bárkán. Utána rögtön próbálni kezd rendezőként.

Stuber Andrea