Stuber Andrea

Északi típus

Kubik Anna

interjú

Népszabadság Jövő 7 2004.X.15.

 

Északi típus

 

Kirúgberúg – ez a címe a Kolibri Színház készülő bemutatójának. Akinek a címről az iszákosság jutott eszébe, az nyert. Ha ugyan nem vesztese a dolognak.

 

A Kolibri Színház szépen alakuló előadássorozatot kerekít olyan társadalmi jelenségek köré, amelyekről a megcélzott kiskamasz közönségnek is lehetnek súlyos tapasztalatai. A Médea gyermekei produkció a válás témáját dolgozta fel, a Kirúgberúg pedig az alkoholizmussal foglalkozik. Christina Gottfridsson darabját a Svédországban élő Benedek Judit viszi színre, Kubik Anna főszereplésével.

– Valahogy kísért engem Skandinávia – mondja Kubik Anna. – Amikor Ki Mit tud?-ot nyertem, egy finn út volt a jutalom, s Helsinkiben folyton helyi lakosnak néztek a német turisták. Színészi pályám kezdete óta többször találkoztam északi szerzőkkel, játszottam Enquistet, Ibsent, Rĺdströmöt. Most pedig egy svéd darabban készülök megformálni az alkoholista anyát. (A rendezőnő egy-egy mozdulatán, instrukcióján látszik és érződik, hogy színésznő is, s ez mindig megnyugtatóan hat a játszókra.) Meglehetősen rossz érzés ám e szörnyű nő szerepébe bújni, és nagy könnyebbség, hogy nemcsak őt alakítom az előadásban, hanem azt a jó szándékú pedagógust is, akihez a darabbéli lányom (Megyes Melinda) segítségért fordulhat. A mű éppen ezt sugallja a gyereknézőnek: nem muszáj, hogy egyedül gyötrődj, emészd magad, próbálj segítséget kérni! (Van egyébként egy negyedik szereplő is, a kislány megelevenedett babája, őt Szanitter Dávid játssza.)

A Kolibri Színház igazgatójával, Novák Jánossal dolgoztam már a Tükörbohócok című produkcióban a Thália Stúdióban. E darab sikere volt az előzménye a mostani meghívásnak, amelyre színházam, a Pesti Magyar Színház engedett igent mondani. Korábban ritkán tudtam eleget tenni kívülről jött felkéréseknek. Idén azonban Kecskemétre is eljutok, ahol a Rómeó és Júlia Dajka szerepe vár rám. Kicsit biztosan furcsa lesz az nekem, hiszen pontosan százhatvannyolcszor játszottam el Júliát a Hevesi Sándor téren, s máig itt cseng a fülemben a Dajka szövege Szemes Mari hangján. De izgalommal tölt el, hogy megfordulhatok egy másik társulatban, s új kollégákat ismerhetek meg.

Ha minden jól megy, ebben a szezonban még forgatni is fogok. András Ferenc tervezi elkészíteni egykori legendás sikere, a Veri az ördög a feleségét című filmje folytatását, s abban szán nekem szerepet.

De ha ennyi jót elmondtam, akkor azért beszámolok egy személyes szakmai fájdalmamról is. Nevezetesen arról, mennyire sajnálom, hogy a Nemzeti Színház nem tartotta tovább műsorán a Bánk bánt. Gertrudist játszottam benne, és azért kár az előadásért, mert mindvégig telt házak előtt ment. Voltak a nézők között sokan, akik szerették Vidnyánszky Attila rendezését, számosan akadtak olyanok is, akik nem tudták elfogadni, de azt minden este lehetett érezni, hogy ez a produkció meggondolkodtatja a közönséget. Márpedig ilyenfajta élményben nem nagyon gyakran van része a színésznek.

 

A Kirúgberúg bemutatója október 16-án este 7-kor lesz a Kolibri Pince Színház és Teázóban.

Stuber Andrea