Bolyongva érintik egymást

Bolygó Kultusz Motel

hír

Vasárnapi Hírek 1997. X. 5.

 

Bolyongva érintik egymást

 

A Kultusz Motel folytatásos színháza kicsit hasonlít ahhoz a játékhoz, hogy „Ez elment vadászni...”. A fővadász Kamondi Zoltán rendező, aki a legutóbbi időkig művészeti vezetőként irányította a Miskolci Nemzeti Színház Csarnok nevű részlegét. Ő találta ki az „Egymást érintő” című sorozatot, melynek darabjai havonta egy-egy különös színházi este kalandját kínálták az érdeklődőknek. Hat-nyolc miskolci színész dolgozott három napon át mindig más-más vendégrendezővel, hogy közösen létrehozzák a maguk tiszavirág életű, egyetlen estére szóló produkcióját.

Lukáts Andor volt az a „mutatóujj”, amelyik „meglőtte”. Mármint a témát. Ő állította össze az első darab szövegét, jobbára színdarabokból, Shakespeare-től Pirandellóig. A történet, amely kikerekedett, nagyjából felölelte az élet legnagyobb drámáit: szerelem, házasság, halál tárgykörben. Aztán az első érintés tapasztalatait Bérczes László „hazavitte”, hogy második érintés gyanánt maga kísérletezzen az anyaggal. A harmadik verzió Szirtes Jánoshoz kötődött – ekkoriban már nem lehetett ráismerni az eredeti sztorira, de hát ez is volt a cél, hogy mindenki szabadon variálja a gondolatait és kifejező eszközeit –, a negyedik Valló Péter munkája volt, és idővel ahhoz is pillanathoz is eljutott a játék, amikor „az iciri-piciri mind megette”.

Az elmúlt évad végével megvált egymástól a Csarnokot vezető Kamondi és a miskolci színházat igazgató Hegyi Árpád Jutocsa. Kamondi programja azonban nem veszett oda teljes egészében, mert a Merlin Színház kész befogadni az Egymást érintő programot. Évad végén a Szegedi Nemzeti Színház is szívesen látja majd a nevében is bolygóvá vált csapatot – mely Csarnok Kultusz Motelből most Bolygó Kultusz Motellé keresztelkedett át –, s angliai meghívás is érkezett.

A héten megtörtént a fővárosi bemutatkozás, a Merlin, a Miskolci Nemzeti Színház, a Soros Alapitvány és a Fővárosi Önkormányzat részben anyagi, részben „természetbeni” segítségével. A sorban immár tizedik érintés estéjén három korábbi érintést reprodukált a miskolci színészcsapat Kamondival, Eszenyi Enikővel és Szirtes Jánossal. A halmozott produkció – Eszenyi jóvoltából – kalandos vándorszínházzá teljesedett ki, egyfelől kanyargott Shakespeare-től Csehovig és vissza, másfelől a Merlintől a Pesti Színházig és vissza.

A soron következő, októberi érintés Mohácsi János keze nyomán születik majd.

Stuber Andrea