Stuber Andrea

Jutocsa Tours

Horváth: ABC

színikritika

Népszava 1994.II.22.

 

Jutocsa Tours

 

          A Miskolci Nemzeti Színház jó hozzánk, újságírókhoz. Hegyi Árpád Jutocsa igazgató úgy kéthavonta mikrobuszos kis túrákat szervez a fővárosból Miskolcra, hogy a sajtó képviselői részt vehessenek az esedékes színházi bemutatókon s találkozhassanak az alkotókkal. A törzsutasok folyamatosan figyelemmel kísérhetik az ország második legnagyobb városának színházi életét.

          A múlt hét végi expedíció is vadonatúj produkciók megtekintésére irányult. A színház magyar ősbemutatót tartott: Horváth Péter ABC című művének premierjét. A szerzőről annyit kell tudni, hogy azonos azzal a Horváth Péterrel, akit úgy két évtizede színészként ismertünk meg színpadról és filmről (Ballagás), továbbá a novellista és regényíró Horváth Péterrel (Az egéridőtől a Színház a magasbanig), valamint a Szerelem első vérig társ- és néhány tévéjáték egész rendezőjével meg A padlás és a Csaó, Bambinó! írójával. Legújabb színpadi műve az ABC-ben – úgy is mint közért – játszódik, s a helyszín igazán ideálisnak látszik. Egyrészt mert munkahely, ahol különböző korú, nemű, indíttatású emberek alkotnak ad hoc közösséget, másrészt mert a megjelenítése kézenfekvő szponzorálási lehetőségeket kínál. A terep ismerős: gondolák, felvágottas pult, pénztár s a többi, a termékek és a reklámok igaziak. Életből ellesettek a hősök is; a gondjaikkal, a szerencsétlenségükkel, az egymás iránti figyelmetlenségükkel, a kommunikációs nehézségeikkel a nyelvezetükkel. (Horváth elharapott, félbemaradt közhelyekből sző ironikus dialógusokat.) Az egyik eladónő a beteg anyjával küszködik otthon, a másik az iszákos férjével, kell-e tovább mondanom? Mindegyik a maga baját fújja. (A mű szellemi elődeinek sora Csehovtól Simon Grayen át Kornisig terjed.) Mindennapos konfliktusaik kedves, szomorkás, fanyarul szellemes életképeket alkotnak. Ügyes, jóféle darab ez, s néha több is: olykor váratlanul, frappánsan kiszakad a könnyes-bús kellemességből.

          A rendező – ne lepődjenek meg! – Horváth Péter. Az előadás igazi kunsztja, fő mozgatórugója a forgószínpad mozgatórugója (ha van ilyenje). Ezúttal ugyanis nem a díszlet forog, hanem a publikum. A Csarnok nevű színihelyiség négy falára épült rá Bozóky Mara díszlete, s a középütt elhelyezkedő nézőszéksorok ringlispíleznek a soron következő helyszín felé. Szeretnivalóak a színészi alakítások, főként Matus György joviális üzletvezetője, Seres Ildikó belevaló Icája, Túróczi Éva egyen-Ágija, Kuna Károly lazára gerjesztett Sanyija, Máhr Ági és Dézsy Szabó Gábor illegális szerelmespárja.

          A miskolciak másik újdonsága Shakespeare Hamletje Nagy Viktor mv. rendezői elképzelése híján. A sajnálatos mulasztás első számú áldozataként Szervét Tibor erőfeszít heroikusat a címszerepben.

Stuber Andrea